Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2018 18:21

Дитяче небажання вчитися: як цю проблему вирішують за кордоном

Дитяче небажання вчитися: як цю проблему вирішують за кордоном
20% дітей відмовляються йти в школу на певному етапі шкільного життя. Фото: TiliMili

20% дітей відмовляються йти в школу на певному етапі шкільного життя.

Фахівці переконані, що перевтома і фізичний стан одні з головних причин дитячого небажання вчитися. Тому варто скористатися досвідом інших країн, де навантаження ділять рівномірно і мотивують дітей навчатися.

"Системи навчання в кожній країні різні. Якщо взяти популярну фінську систему, то там не існує системи бального оцінювання. Немає стресового для дітей елементу, у вигляді певного балу, бо дітей оцінюють за конкретні досягнення. Важливіше, як дитина себе презентує і її впевненість в собі. В Америці кожен штат має власні стандарти щодо освіти. Вчителі самостійно коригують навчальний план. Це дає більший діапазон у виборі як навчати, і збільшує мотивацію дітей, бо вони не йдуть по стандартним підручникам, а відвідують цікаві для них уроки", - каже Gazeta.ua старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Ірина Губеладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не наполягати і не перегинати палицю - експерт про дитяче небажання вчитися

В Україні цю проблему намагаються вирішити за допомогою концепції Нової української школи.

"На системному рівні в Україні питання навчальної мотивації не вирішено. Хоча насправді ми маємо численні приклади конкретних окремих шкіл, які намагаються вирішити питання навчальної мотивації. З іншого боку, альтернативні ініціативи створюють первинний еволюційний бульйон, з якого потім будуть формуватися більш системні освітні структури. Зараз ми знаходимося в точці початку освітнього прориву, за кілька років ми побачимо набагато більше системних проектів", - каже засновник і керівник приватної школи ThinkGlobal Богдан Олександрук.

95% дітей постійно брешуть батькам. До чотирьох років практично кожен малюк каже неправду, бо не усвідомлює повністю різницю між поганим і хорошим.

До певного часу діти не брешуть взагалі. Однак не тому, що у них є вроджене почуття правди. Це пов'язано з тим, що дитина занадто мало знає і дуже погано висловлює свої думки, щоб брехати. Брехня вимагає великих розумових зусиль.

Зараз ви читаєте новину «Дитяче небажання вчитися: як цю проблему вирішують за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути