Більшість людей п'ють каву вранці, щоб подолати втому, залишатися бадьорими та ефективно працювати.
Проте вчені довели, що кава містить сполуки, які по-різному впливають на мозок, пише Medical News today.
Дослідники порівняли дані функціональних МРТ тих, хто постійно п'є каву, до та після вживання кави чи кофеїну.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три десерти, від яких ніколи не наберете вагу
Вчені залучили 47 людей, які випивали принаймні одну чашку кави на день.
Їм було в середньому 30 років. Усіх учасників попросили утриматися від споживання кофеїновмісних напоїв або їжі принаймні за три години до участі у дослідженні.
Потрапивши у лабораторію, учасники пройшли два сканування МРТ: одне до і одне через 30 хв після прийому кофеїну або випитої чашки кави.
Експеримент показав, що кава й кофеїн сприяли більшій готовності до переходу від режиму відпочинку до обробки завдання.
Кава – це тонізуючий напій, у кількох ковтках якого містяться тисячі біологічно активних речовин. Серед цих речовин є і кофеїн, завдяки якому кава дає відчуття бадьорості, енергії, комунікабельності, гарного самопочуття.
Після того, як ми випили чашку кави, через 45 хвилин майже 90% кофеїну потрапляє в кров і це відчуття бадьорості та енергії продовжується ще 2,5-4,5 години, потім кофеїн виводиться з організму і на зміну йому приходить легка втома, особливо якщо вже пообідній час і особливо ввечері.
Коментарі