вівторок, 02 грудня 2025 09:37

Чим відрізняється білий хліб від пшеничного: відповідь дієтологині

Чим відрізняється білий хліб від пшеничного: відповідь дієтологині
Білий хліб чи пшеничний: яка різниця між ними Фото: pinterest

Кожен вид хліба має свою поживну цінність.

Дієтологиня Лорен Манакер розповіла Prevention, яка різниця між пшеничним та білим хлібом.

Адже пшеничний хліб часто хвалять за вміст цільного зерна, а значить у ньому вищий рівень клітковини, вітамінів і мінералів. А білий хліб відомий м'якою текстурою і тривалим терміном зберігання, але під час обробки він часто втрачає поживні речовини.

Чим відрізняється білий хліб від пшеничного

Білий хліб виготовляється з рафінованих зерен, тобто під час обробки видаляють висівки і зародки. Процес очищення дає м'якшу текстуру, але знижує рівень клітковини і ключових поживних речовин, як-от вітаміни групи B і залізо.

Клітковина

Цільнозерновий хліб виготовляють із борошна, яке містить усе зерно пшениці - висівки, зародки та ендосперм. Це дає йому більш високий вміст клітковини, що сприяє травленню і допомагає довше залишатися ситим.

Однак важливо зазначити, що не всі "пшеничні" хліби однакові. Деякі види пшеничного хліба виготовляються із суміші рафінованих і цільних зерен.

Згідно з даними, опублікованими в журналі Nutrients, вживання цільних зерен може підтримувати здоров'я, наприклад, знижувати ризик розвитку деяких видів раку і підтримувати здоров'я серця.

Білий хліб

Хоча білий хліб часто має погану репутацію, він все ж таки має своє місце в збалансованому раціоні деяких людей. По-перше, білий хліб містить менше клітковини, що полегшує його перетравлення людям із такими захворюваннями, як синдром подразненого кишківника (СПК), або після шлункових захворювань.

Крім того, білий хліб часто збагачують поживними речовинами, такими як фолієва кислота, яка може бути особливо важливою для вагітних жінок для підтримки розвитку плода. Його м'якший смак і ніжніша текстура також можуть зробити його кращим варіантом для дітей або людей з дієтичними обмеженнями, які вважають цільнозерновий хліб занадто щільним або несмачним. Хоча білий хліб не такий багатий поживними речовинами, як пшеничний, він все ж може швидко дати енергію.

Водночас деякі дані свідчать про те, що вживання великої кількості білого хліба пов'язане з негативними наслідками для здоров'я. Наприклад, дані, опубліковані в журналі Frontiers in Nutrition, показали потенційну кореляцію між вживанням білого хліба і ризиком гострої коронарної події, такої як інфаркт або нестабільна стенокардія.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), одна скибочка білого хліба містить:

79 калорій;

1 грам (г) жиру;

15 г вуглеводів;

0,8 г харчових волокон;

2,7 г білка.

Переваги пшеничного хліба

Завдяки вмісту цільного зерна пшеничний хліб - джерело харчових волокон, які сприяють травленню і допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Клітковина також відіграє важливу роль у зниженні рівня холестерину, роблячи пшеничний хліб корисним для серця.

Дані, опубліковані в журналі Preventive Nutrition and Food Science, показали, що серед людей із діабетом у тих, хто щодня протягом 12 тижнів вживав цільнозерновий хліб, фіксували кращий контроль рівня цукру в крові, нижчий рівень холестерину і здоровіший профіль жирів, ніж у тих, хто його не їв. Інші дані, опубліковані в журналі Nutrition Journal, показали, що вживання цільного зерна може бути пов'язане зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу, деяких видів раку та інсульту.

Крім клітковини, пшеничний хліб містить більше поживних речовин, таких як магній, цинк і вітамін Е, порівняно з білим хлібом. Вони сприяють здоров'ю кісток, підтримці імунітету і здоров'ю шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкорисніший хліб, який контролює тиск та рівень цукру в крові

Міністерство сільського господарства США зазначає, що одна скибочка цільнозернового хліба містить:

69 калорій;

0,9 г жиру;

12 г вуглеводів;

9 г харчових волокон;

3,6 г білка.

Хто намагається скинути вагу, купують лише чорний хліб. Але він не завжди корисний. Дієтологиня Тетяна Лакуста розповіла, на що треба звернути увагу.

Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.

Зараз ви читаєте новину «Чим відрізняється білий хліб від пшеничного: відповідь дієтологині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути