Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 15:06

Чавити заборонено - що робити, якщо вкусив кліщ

Чавити заборонено - що робити, якщо вкусив кліщ
"Кліща важливо видалити в перші 24 години", - сказала Марина Краснікова. Фото: Kamaji Ogino from Pexels

Видалити кліща потрібно в перші 24 години після укусу. Робити це треба обережно за допомогою спеціального пінцета, який продається в аптеці, або звичайної нитки. Водночас змащувати уражену ділянку олією або іншими рідкими засобами не варто. Це лише погіршить ситуацію.

Про це Gazeta.ua розповіла Марина Краснікова, столична сімейна лікарка.

"Якщо змоги звернутися до лікаря одразу немає, видаляти кліща треба максимально обережно. Для цього є спеціальний пінцет, який можна придбати в аптеці. Видалити варто ним або ниткою, підхоплюючи кліща між головою та шиєю. Якщо позбутися повністю не вдалося - можна промити місце укусу водою з милом. Після чого видалити голкою чи пінцетом частину тіла, що залишилася", - сказала лікарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі заявили про страшну хворобу, яку може викликати Covid-19

Намагатися вичавити або залити олією, йодом чи будь-яким іншим рідким засобом заборонено. Це може спровокувати хворобу Лайма.

"Кліщ міг ще не встигнути вкусити. Він був лише на поверхні шкіри та його слина не потрапила до організму людини. Та, намагаючись натиснути на нього, слина виділяється. Вона буває багата на борелії - збудники хвороби Лайма", - продовжила Краснікова.

Недуга характеризується почервонінням шкіри, ураженням нервової системи, серця, часто перетворюється на хронічний, рецидивний перебіг.

"Кліща важливо видалити в перші 24 години. Так зменшується ризик інфікування людини бореліями. Якщо кліщ був на тілі понад 36 годин, треба, щоб лікар видалив його й призначив антибіотикопрофілактику", - сказала лікарка.

На травень припадає найбільша щорічна активність кліщів. Поміж них є павуки, здатні спричиняти хворобу Лайма. Якщо укус кліща не помітити й не лікуватися, це може бути причиною інвалідності.

Зараз ви читаєте новину «Чавити заборонено - що робити, якщо вкусив кліщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути