понеділок, 10 травня 2021 15:05

Лікарі заявили про страшну хворобу, яку може викликати Covid-19

Лікарі заявили про страшну хворобу, яку може викликати Covid-19
Covid-19 може викликати важку грибкову інфекцію. У зоні ризику люди з ослабленим імунітетом. ФОТО: pixabay.com

В Індії лікарі все частіше виявляють рідкісну хворобу мукормікоз у людей, які перенесли Covid-19. Це грибкова інфекція, яка вражає ніс, очі та інколи мозок.

Мукормікоз може призводити до втрати зору або смерті. У зоні ризику люди, які мають цукровий діабет, знижений імунітет, онкохворі або особи з ВІЛ/СНІДом, пише BBC.

"Мукормікоз може бути спричинений використанням стероїдів – рятувальним засобом для важких пацієнтів із Covid-19. Стероїди зменшують запалення в легенях і допомагають запобігти пошкодженням, які можуть статися, коли імунна система активізується на боротьбу з вірусом. Але вони також знижують імунітет і підвищують рівень цукру в крові", - розповів очний хірург з індійського міста Мумбаї Акшай Наїр.

Медики припускають, що саме падіння імунітету на тлі перенесеного коронавірусу і може призводити до появи мукормікозу.

"Діабет знижує імунний захист організму, корона вірус посилює ефекти. І тоді стероїди діють, як паливо у вогні", - сказав Наїр.

Лікар працює у трьох лікарнях Мумбаї. За квітень бачив біля 40 пацієнтів із мукормікозом. Більшість з них були діабетиками, які перенесли Covid-19 вдома.

У лікарні Сіона в Мумбаї за останні два місяці виявили 24 випадки мукормікозу. 11 пацієнтам видалили одне око. Шестеро померли. До пандемії коронавірусу тут виявляли не більше шести випадків грибкової інфекції у рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі знайшли справжню причину повторного зараження коронавірусом

"Це жали пандемії. Ми вже спостерігаємо по два-три випадки на тиждень", - розповіла керівниця ЛОР-відділення Ренука Браду.

Про все більшу кількість випадків мукормікозу у людей, які перехворіли на коронавірус, повідомляють й медики з інших міст Індії.

"За останні два тижня стикнувся із 19 хворими. Переважно молоді люди. Деякі були в такому стані, що ми не могли їх оперувати", - розповів лікар з міста Бенгалуру Рагхурадж Хегде.

Серед симптомів мукормікозу – кровотеча з носа і його закладеність, біль в оці, опущення повік. Навколо носа можуть бути набряки і з'являтися чорні плями. Єдиний препарат, який допомогає впоратися із грибком коштує біля $48 доларів за дозу. Уколи треба робити щодня майже вісім тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі заявили про страшну хворобу, яку може викликати Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути