четвер, 07 травня 2020 09:14

Настав пік активності кліщів: чим небезпечна комаха

Настав пік активності кліщів: чим небезпечна комаха
У травні спостерігають пік щорічної активності кліщів Фото: pixabay.com

На травень припадає найбільша щорічна активність кліщів. Серед них є павуки, здатні викликати хворобу Лайма.

Якщо укус кліща не помітити, і не лікуватися, це може спричнити інвалідність. пише ТСН.

"Великі кліщі нападають лише на тварин, а от менші становлять загрозу для людей. Оце почервоніння, куди буде кров стікати, тільки вона може передавати хворобу Лайма. Тільки дівчатка ссуть кров, а хлопчики ні", - розповідає дослідник кліщів Ігор Небогаткін.

Чоловік полює на кліщів із білим метровим прапором. Тягне по траві вздовж стежки лісопаркової зони у передмісті Києва. Потім перевертає - а там кишить.

"Багато препаратів мені кололи під око, у висок, у сідниці, у вени, 18 разів на день я приймала таблетки, уявляєте", - розповідає Олександра Кравчук.

Її кліщі кусали 3-чі. Востаннє - 10 років тому. Через три роки після укусу, дівчина втратила слух, зір на 90%. Лікарі діагностували розсіяний склероз. Ніхто не зв'язував це з кліщем. Додаткові дослідження вказали на хворобу Лайма, з якою дівчина боролася майже півтора року.

Хвороба Лайма проявляється як звичайна застуда. Одна з істотних ознак - кільцеподібне почервоніння навколо місця ураження.

"Хвороба Лайма часто переховується під неврологічними, серцевими та ревматологічними проявами. У цьому підступність недуги. Потрібно чітко дотримуватися алгоритму, якщо кліщ таки укусив", - розповідає інфекціоністка Вікторія Клюс.

Кліща витягувати краще у травмпункті, а для відчайдухів є навіть спеціальні гаджети.

"Якщо говорити про європейську рекомендацію, то краще дослідити кліща, дізнатися, інфікований він, чи не інфікований, а потім уже подальші кроки: пити, чи не пити. Протягом 72 годин треба пропити антибіотик одноразово. Якщо це був кліщ присмоктуваний, ы ви бачите, що був збільшений у розмірі, тобто напився крові, то краще всього пропити", - каже лікарка.

Павук, що потрапив на тіло - поступово повзтиме по ньому. За півдоби десь присмокчеться і якщо не знайдете - може місяць пити кров. Тому до лісу вдягати світлі речі й довгі брюки. Більшість людей сам момент присмоктування кліща взагалі не відчувають. Знайти павука можна лише при ретельному огляді тіла.

"З себе все знімаєте і дивитеся, отам носки - лінія, по цій лінії дивитися, перший, куди потрапить, то це місце. Потім впадини під коліном, потім лінія трусів, лінія бюстгальера та лінія волосся", - каже Небогаткін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кліщ заліз у бороду – у легенди чеського футболу спаралізувало обличчя

Медики радять ходити витоптаними стежками, бо там важче підхопити кліща, а також кожні дві години себе оглядати й обов'язково обробляти себе та своїх домашніх тварин засобами проти кліщів.

За три місяці цього року в Україні зафіксовано 236 випадків хвороби Лайма. Торік майже 4 з половиною тисячі, з них півсотні - це діти до 17 років.

Зараз ви читаєте новину «Настав пік активності кліщів: чим небезпечна комаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути