Бажання поласувати якимось конкретним продуктом може бути звичайним капризом. Однак якщо воно стає нав'язливим, цілком можливо, що все пов'язано з нестачею в організмі тих чи інших вітамінів і поживних речовин. Тож через тягу до конкретних продуктів організм дає про неї знати.
Причини найпоширеніших харчових пристрастей презентувало відоме жіноче видання Cosmopolitan.
1. Цукор і солодощі. Якщо зазвичай людина не вживає забагато солодкого, викликати нестримне бажання наїстися його може нестача цинку, магнію або хрому. У людей, які взагалі життя свого без солодощів не уявляють, причина постійної тяги до подібної їжі полягає в залежності від цукру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імунолог назвала їжу, яка вбиває
"Чим більше солодкого їсте, тим більше його хочеться. Це пастка", — каже лікар-нутриціоніст Мерилін Гренвілл.
Коли рівень цукру в крові підвищується, вивільняється гормон інсулін. Це призводить до великих витрат енергії. Як наслідок, виснажений організм вимагає нової порції цукру в спробах поповнити вичерпаний запас. Найкращий спосіб із цим боротися — зменшити вживання штучного цукру й замінити його природною глюкозою з овочів та фруктів. Також варто включити в раціон більше багатої на білок їжі. Це допоможе уповільнить процес вивільнення енергії.
2. Шоколад. Тяга до нього може вказувати на дефіцит магнію. Цей елемент є природним антидепресантом. Нестача його проявляється також у безпричинному роздратуванні, напруженні, м'язових спазмах і постійній втомі.
3. Багаті вуглеводами продукти: хліб, макарони й картопля. Тяга до такої їжі може пояснюватися недосипанням, стресом або фізичним виснаженням. Якщо організм відчуває нестачу енергії, він починає вимагати найшвидшого її поповнення. Вуглеводи це забезпечують.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний стрес і як від нього захиститись
4. Сир. Тягу до нього може викликати нестача в раціоні корисних жирів. Особливо часто так буває в жінок. Їхня гормональна система не може злагоджено працювати, якщо організм не отримує достатньо здорових жирів. Вирішити проблему допоможуть горіхи, насіння, авокадо, оливкова олія, яйця, м'ясо й риба.
5. Червоне м'ясо. Тягу до цього продукту може зумовити дефіцит заліза або вітаміну В12. Загалом же відмовлятися від червоного м'яса не варто. 1 раз на тиждень їсти його рекомендується. Це важливо для імунітету й насичення організму киснем.
6. Солона їжа. Тяга до солоного пов'язана з нестачею натрію та зневодненням організму. Щоб вирішити проблему, достатньо пити більше рідини й готувати їжу з додаванням морської солі.
7. Чай або кава. Тяга до таких напоїв може вказувати на звичайну залежність. Однак є й інший варіант — дефіцит фосфору. Щоб поповнити його запаси, слід їсти багато горіхів і насіння.
8. Жирне або смажене. Тяга до такої їжі може означати нестачу омега-3 й омега-6 жирних кислот. Поповнити запаси цих речовин в організмі дозволять жирні сорти риби, горіхи й насіння.
Раніше розповіли, які продукти харчування запобігають поганому настрою. Уже після 6 тижнів збагаченого ними раціону рівень депресії знижується від помірного до мінімального. Також рідше допікають м'язові спазми й головний біль.
Коментарі