вівторок, 20 листопада 2018 18:39

Що може викликати тягу до конкретних продуктів

Що може викликати тягу до конкретних продуктів
До деяких бажань краще прислухатись, адже саме через них організм може сигналізувати про внутрішні проблеми. ФОТО: steemit.com

Бажання поласувати якимось конкретним продуктом може бути звичайним капризом. Однак якщо воно стає нав'язливим, цілком можливо, що все пов'язано з нестачею в організмі тих чи інших вітамінів і поживних речовин. Тож через тягу до конкретних продуктів організм дає про неї знати.

Причини найпоширеніших харчових пристрастей презентувало відоме жіноче видання Cosmopolitan.

1. Цукор і солодощі. Якщо зазвичай людина не вживає забагато солодкого, викликати нестримне бажання наїстися його може нестача цинку, магнію або хрому. У людей, які взагалі життя свого без солодощів не уявляють, причина постійної тяги до подібної їжі полягає в залежності від цукру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імунолог назвала їжу, яка вбиває

"Чим більше солодкого їсте, тим більше його хочеться. Це пастка", — каже лікар-нутриціоніст Мерилін Гренвілл.

Коли рівень цукру в крові підвищується, вивільняється гормон інсулін. Це призводить до великих витрат енергії. Як наслідок, виснажений організм вимагає нової порції цукру в спробах поповнити вичерпаний запас. Найкращий спосіб із цим боротися — зменшити вживання штучного цукру й замінити його природною глюкозою з овочів та фруктів. Також варто включити в раціон більше багатої на білок їжі. Це допоможе уповільнить процес вивільнення енергії.

2. Шоколад. Тяга до нього може вказувати на дефіцит магнію. Цей елемент є природним антидепресантом. Нестача його проявляється також у безпричинному роздратуванні, напруженні, м'язових спазмах і постійній втомі.

3. Багаті вуглеводами продукти: хліб, макарони й картопля. Тяга до такої їжі може пояснюватися недосипанням, стресом або фізичним виснаженням. Якщо організм відчуває нестачу енергії, він починає вимагати найшвидшого її поповнення. Вуглеводи це забезпечують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний стрес і як від нього захиститись

4. Сир. Тягу до нього може викликати нестача в раціоні корисних жирів. Особливо часто так буває в жінок. Їхня гормональна система не може злагоджено працювати, якщо організм не отримує достатньо здорових жирів. Вирішити проблему допоможуть горіхи, насіння, авокадо, оливкова олія, яйця, м'ясо й риба.

5. Червоне м'ясо. Тягу до цього продукту може зумовити дефіцит заліза або вітаміну В12. Загалом же відмовлятися від червоного м'яса не варто. 1 раз на тиждень їсти його рекомендується. Це важливо для імунітету й насичення організму киснем.

6. Солона їжа. Тяга до солоного пов'язана з нестачею натрію та зневодненням організму. Щоб вирішити проблему, достатньо пити більше рідини й готувати їжу з додаванням морської солі.

7. Чай або кава. Тяга до таких напоїв може вказувати на звичайну залежність. Однак є й інший варіант — дефіцит фосфору. Щоб поповнити його запаси, слід їсти багато горіхів і насіння.

8. Жирне або смажене. Тяга до такої їжі може означати нестачу омега-3 й омега-6 жирних кислот. Поповнити запаси цих речовин в організмі дозволять жирні сорти риби, горіхи й насіння.

Раніше розповіли, які продукти харчування запобігають поганому настрою. Уже після 6 тижнів збагаченого ними раціону рівень депресії знижується від помірного до мінімального. Також рідше допікають м'язові спазми й головний біль.

Зараз ви читаєте новину «Що може викликати тягу до конкретних продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути