Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2019 09:10

Чим запивати ліки: поради Уляни Супрун

Чим запивати ліки: поради Уляни Супрун
Грейпфрут разом із деякими ліками викликає побічні ефекти. Фото: ZakNEWS

Запивати ліки найкраще водою або теплим чаєм.

На цьому наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона підкреслила, що необхідно дотримуватися інструкції застосування та порад лікаря. В іншому випадку ліки можуть завдати шкоди.

При цьому Супрун дала розширені поради, чим запивати ліки.

💊 Вода — безпрограшний варіант. Краще випийте повну склянку. Це покращить засвоєння ліків.

💊 Якщо на ліках написано "вживати під час прийому їжі", - це означає, що разом із їжею або протягом 30 хв. після.

💊 Якщо сказано "натщесерце", значить, не можна їсти принаймні 2 год. до прийому ліків і півгодини після. Кислотність шлунку, наявність жовчі, харчових волокон чи іонів металів впливає на біодоступність ліків. Тобто чи засвоїться саме та кількість діючої речовини препарату, яка вам потрібна.

💊 Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм. Для більшості ліків немає значення, але найкраще вода.

💊 Не запивайте ліки газованими напоями, особливо, якщо препарат слід пити натщесерце – такі ліки мають якомога менше бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої кислі.

💊 Кавою краще не запивати, хоча суворої універсальної заборони немає. Кофеїн може взаємодіяти із низкою препаратів, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що і кава. Тому їхнє одночасне споживання призведе до того, що в крові буде забагато і кофеїну, і ліків. Уважно читайте інструкцію і не пийте ліки разом із кавою, якщо це заборонено.

💊 Каву заборонено споживати одночасно із ефедрином, бо це може надто сильно стимулювати серце.

💊 Молочні продукти можуть стати на заваді засвоєння антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину. Тож якщо приймаєте антибіотики, вживайте молочні продукти щонайменше після 2 год., як випили ліки.

💊 Деякі препарати, як то різедронат (для лікування остеопорозу), взаємодіють із іонами кальцію та заліза. Тому їх можна запивати лише водою та приймати натщесерце.

💊 Не збільшуйте дозу.

💊 Якщо ви любите грейпфрути, але приймаєте ліки, перевірте їхню сумісність. Грейпфрути і ще низка фруктів впливають на біодоступність деяких ліків, що викликає побічні ефекти.

💊 Щодо ліків і алкоголю є багато нюансів. Готуємо окремий пост про це. Наразі ж запам'ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує, і запивати ліки алкоголем не слід.

💊 Інколи пігулки і таблетки важко ковтати. Причина - так звана дисфагія.

"Якщо Вам важко ковтати ліки, повідомте про це лікарю. Слід з'ясувати, чому так. Також попросіть прописати ліки в іншій формі: крапель чи порошку. Насамкінець, якщо важко проковтнути таблетку, то розітріть її в порошок чи розділіть на частини. Пам'ятайте, капсули дрібнити не можна. Для правильного засвоєння препарату важлива облатка", - додала Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун зруйнувала поширений міф про вакцини

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить "впустити в своє життя постійні фізичні навантаження" і не переїдати. Вона вважає, що людям потрібно виходити із зони комфорту, щоб жити довго.

Зараз ви читаєте новину «Чим запивати ліки: поради Уляни Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути