16 травня у світі відзначають Міжнародний день поінформованості про целіакію. Спадкове, аутоімунне захворювання, що вражає дітей і дорослих. Виникає внаслідок постійної непереносимості клейковини - глютену.
За даними Всесвітньої організації гастроентерології, целіакію поділяють на два типи: класичну і некласичну.
При першій целіакії пацієнти переважають ознаки і симптоми мальабсорбції. Виникає діарея, стеаторея - кал блідого кольору, з неприємним запахом, жирні випорожнення, а також втрачається вага, або уповільнюється ріст у дітей. При атиповій целіакії пацієнти можуть мати маловиражені шлунково-кишкові симптоми без явних ознак мальабсорбції або, здавалося б, не пов'язані симптоми: здуття та біль в животі, залізодефіцитну анемію, хронічну втому, мігрень, дефекти зубної емалі, нез'ясовне безпліддя, тощо.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які зміни відбуваються з організмом, коли ми худнемо
Ризик виникнення целіакії в сім'ях, де є такий хворий 1-10. Картина целіакії у дітей і дорослих різна. У маленьких дітей з'являються симптоми після введення в раціон їжі, що містить глютен - найчастіше манної каші. У зрілому віці симптоми виникають найчастіше між 25-40 роками, і їм може передувати якесь навантаження на організм, наприклад, серйозне інфекційне захворювання, операція, травма, психічний стрес, вагітність, пологи та годування грудьми.
Основою лікування є безглютенова дієта, що застосовується протягом усього життя.
Від хвороби Альцгеймера можна захиститися завдяки дієті з великим вмістом морепродуктів, овочів, фруктів і оливкової олії. Німецькі науковці проаналізували скани 500 старших людей і припустили, що середземноморська дієта дає певний захист від хвороби.
Коментарі