Ексклюзиви
неділя, 16 травня 2021 06:30

Безглютенова дієта лікує целіакію

Безглютенова дієта лікує целіакію
Целіакію поділяють на два типи: класичну і некласичну. Фото: Tima Miroshnichenko from Pexels

16 травня у світі відзначають Міжнародний день поінформованості про целіакію. Спадкове, аутоімунне захворювання, що вражає дітей і дорослих. Виникає внаслідок постійної непереносимості клейковини - глютену.

За даними Всесвітньої організації гастроентерології, целіакію поділяють на два типи: класичну і некласичну.

При першій целіакії пацієнти переважають ознаки і симптоми мальабсорбції. Виникає діарея, стеаторея - кал блідого кольору, з неприємним запахом, жирні випорожнення, а також втрачається вага, або уповільнюється ріст у дітей. При атиповій целіакії пацієнти можуть мати маловиражені шлунково-кишкові симптоми без явних ознак мальабсорбції або, здавалося б, не пов'язані симптоми: здуття та біль в животі, залізодефіцитну анемію, хронічну втому, мігрень, дефекти зубної емалі, нез'ясовне безпліддя, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які зміни відбуваються з організмом, коли ми худнемо

Ризик виникнення целіакії в сім'ях, де є такий хворий 1-10. Картина целіакії у дітей і дорослих різна. У маленьких дітей з'являються симптоми після введення в раціон їжі, що містить глютен - найчастіше манної каші. У зрілому віці симптоми виникають найчастіше між 25-40 роками, і їм може передувати якесь навантаження на організм, наприклад, серйозне інфекційне захворювання, операція, травма, психічний стрес, вагітність, пологи та годування грудьми.

Основою лікування є безглютенова дієта, що застосовується протягом усього життя.

Від хвороби Альцгеймера можна захиститися завдяки дієті з великим вмістом морепродуктів, овочів, фруктів і оливкової олії. Німецькі науковці проаналізували скани 500 старших людей і припустили, що середземноморська дієта дає певний захист від хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Безглютенова дієта лікує целіакію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути