Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2023 11:30

Астма порушує роботу мозку

Астма порушує роботу мозку
Приступ астми виникає через домашній пил та плісняву. Фото: mk.ru

11 грудня відзначають Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Його заснували за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я для привернення уваги громадськості до вирішення проблем, пов'язаних з астмою.

"Астма" в перекладі з грецького означає "задуха", "важке дихання". Це хронічне захворювання, характерною ознакою якого є приступи задухи різного ступеню важкості і частоти.

У 1-й половині XVI ст. італійському математику, інженеру, медику Джироламо Кардано вдалося позбавити англійської єпископа від астми, прописавши йому в якості лікування дієту, фізичні вправи і заміну пухової перини. У XVII ст. англійський лікар Томас Сиденхем назвав серед причин астми "засміченість" бронхів.

Проблема набула гострого характеру після Другої світової війни. Як через глобальні зміни на гірше в екології і зростання рівня життя, що приводить до малої фізичної активності жителів "благополучних країн", так і широке поширення антибіотиків. Точніше нераціональне їх застосування, що викликає перехід стану хвороби з гострої в хронічну.

Причинами появи астми є:

1. Спадкова схильність.

2. Дія факторів навколишнього середовища.

3. Домашні алергени – домашній пил, алергени тварин, пліснява; зовнішні алергени – пилок рослин, грибів; ліки – аспірин та інші нестероїдні протизапальні; харчові добавки; емульгатори; барвники та інші хімічні речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розробили тест, що визначає коронавірус за секунди

5 фактів про астму

№1 – Гігієнічна гіпотеза поширення астми

Якщо в дитинстві людина живе у чистоті та рідко стикається з бактеріями і вірусами, то її імунна система розвивається неправильно і згодом бурхливо реагує навіть там, де не треба.

№2 – Астма невиліковна

Від астми не можна позбутися повністю. Щоправда, якщо хвороба почалася в дитинстві, з роками симптоми можуть зникнути, але потім знову повернутися. У дорослих надій на це менше. Хворобу можна тримати під контролем за допомогою інгаляторів: одні використовують під час нападу, інші – регулярно, щоб напад не почався.

№3 – Астма уповільнює розвиток підлітків

Австралійські вчені 2016 року довели зв'язок між астмою і розвитком підлітків. Вони вимірювали зріст дітей, хворих на астму, і порівнювали з даними їх здорових однолітків. Дослідження почалося, коли дітям було 8 років, і тривало до досягнення 14 років. На розвиток хлопчиків астма не вплинула, а в дівчаток-астматиків майже вчетверо частіше зустрічалася затримка росту.

№4 – Астма підвищує ризик психічних розладів

Астма і сезонна алергія підвищують ризик психічних розладів майже в 1,7 рази. Справа в імунній системі, яка виділяє надто багато захисних речовин, що порушує роботу мозку.

№5 – Астма знижує потенцію

Чоловіків з бронхіальною астмою часто турбує еректильна дисфункція. Причина у безперервному запаленні.

Щоб не підхопити сезонні захворювання, такі як грип, ангіна чи застуда, восени, як ніколи слід активно зміцнювати імунітет. Для цього не обов'язково одразу ж бігти до аптеки та скуповувати аскорбінову кислоту та вітамін С. Краще відправитися до найближчого супермаркету та придбати корисні трави.

Зараз ви читаєте новину «Астма порушує роботу мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути