субота, 06 вересня 2025 16:05

Яке м'ясо провокує рак кишечника: перелік збентежить

Яке м'ясо провокує рак кишечника: перелік збентежить
Продукти, які варто скоротити, щоб знизити ризик раку кишечника Фото: pinterest

Здоров'я кишечника напряму залежить від щоденних харчових звичок.

Дослідження доводять, що деякі продукти можуть значно підвищувати ризик розвитку раку кишківника.

Якщо вчасно відмовитися від них або суттєво обмежити їх у раціоні, можна суттєво знизити небезпеку й подбати про довголіття.

Рак кишечника трохи частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок, за оцінками кожного 15-го чоловіка, і у кожної 18-ї жінки протягом життя буде діагностовано рак кишечника.

Рак кишечника найчастіше зустрічається у людей старше 50 років, тому Вік можна розглядати як фактор ризику. Однак ваш спосіб життя і особливо дієта можуть збільшити ризик розвитку раку кишечника.

Які продукти скоротити, щоб знизити ризик раку кишечника

За даними Cancer UK, існують "переконливі докази", що червоне м'ясо і оброблене м'ясо збільшують ризик раку кишечника.

Червоне м'ясо - це такі види м'яса:

Яловичина

Баранина

Свинина

Телятина

Оленина

Козлятина

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять найкорисніших продуктів, які багаті на корисні жири

Оброблене м'ясо відноситься до м'яса, яке було консервовано, наприклад, шляхом копчення, в'ялення, соління або додавання консервантів.

У цей список входять:

Ковбаса

Бекон

Шинка

М'ясні делікатеси, такі як салямі

Паштет

М'ясні консерви, наприклад, солонина

М'ясні нарізки, в тому числі з курки та індички.

Рекомендується вживати не більше 500 грамів приготованого червоного м'яса в тиждень.

Наприклад, спагетті-болоньєзе містить приблизно 140 грамів вареного яловичого фаршу. Середня свиняча відбивна становить близько 90 грамів, а середній стейк-близько 145 грамів.

Червоне м'ясо багате білком, а також іншими поживними речовинами, тому воно може бути частиною збалансованої дієти, але його безумовно слід вживати в помірних кількостях. Ви можете отримувати білок з інших джерел, таких як боби, тофу та яйця.

Броколі - справжній суперфуд, який дієтологи називають "королевою овочів". Цей зелений овоч багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що робить його незамінним у раціоні кожного.

Важливо, що у броколі клітковина різних видів - целюлоза, пектин, лігнін. Всі вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишечника і захищають його від онкологічних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Яке м'ясо провокує рак кишечника: перелік збентежить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути