Ексклюзиви
субота, 31 жовтня 2020 19:56

Як завчасно роздивитися руйнування коліна

Як завчасно роздивитися руйнування коліна
Коліно запливає гноєм від запалення. Фото: eko.org.ua

Біль і припухлість колін виникають не через скачки погоди. Так проявляється синовіт — запалення оболонки, яка оточує колінну чашечку. Воно виникає після травми коліна, порушення обміну речовин, захворювання крові або інфекції.

Про це розповідає Максим Порхонюк, столичний ортопед.

"Запалення б'є по коліні, бо саме на нього припадає найбільше навантаження щоб людина не піднімала. Виказати синовіт може зміщення вниз надколінка при натисканні. Коли торкається кістки, то повертається на попереднє місце", - наголошує лікар.

Спочатку накопичується рідина, яка перетворюється на гній. Людина відчуває ниючий біль при ходьбі та бачить зміну форми коліна. Стає важко зігнути ногу.

Шкіра навколо червоніє, а деколи й синіє. При підвищенні температури починається озноб. Якщо не лікувати суглоб при цих симптомах, хвороба стає хронічною. Тоді повільно руйнується суглоб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали запах, який викликає сильний головний біль

Самому важко визначити, що в коліні синовіт. Бо з такими симптомами є ще десяток хвороб. Треба зробити УЗД, яке й визначить ступінь пошкодження суглоба.

Спочатку пацієнту дають знеболююче. Тоді шприцом набирають рідину. Потім у коліно колять антисептик або антибіотика. Цей витяг зайвої колінної рідини зменшує тиск в суглобі і визначає причину запалення.

Після пункції ногу знерухомлюють. Для цього на коліно накладають тугу пов'язку на тиждень.

Разом призначають негормональні протизапальні мазі та таблетки для розширення судини. Вони покращують кровопостачання оболонки суглоба.

Дієтологи радять вживати не більше, ніж чайну ложку солі на день. Попри це, самі того не знаючи, люди перевищують допустиму норму в кілька разів. Здається, в цьому немає нічого страшного. Насправді це не так. Організм страждає. Щоб повідомити про певні збої, він надсилає сигнали порятунку. Головне їх вчасно помітити.

Зараз ви читаєте новину «Як завчасно роздивитися руйнування коліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути