Ексклюзиви
вівторок, 28 березня 2017 01:45

Як заохотити до роботи жайворонка та сову

Як заохотити до роботи жайворонка та сову
Нерозуміння біоритму призводить до вигорання. Фото: 7ya

Люди з різним біологічним циклом геть інакше реагують на вимоги начальства викладатися на повну у ранкові та пообідні години.

Про особливості та переваги тих і інших пише news.liga.net. Коментує Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна.

Сови: складають 33% населення Землі. Серед них Чарльз Дарвін, Уінстон Черчиль, Марсель Пруст, Том Лехман. Їм часто незручно працювати з самого ранку, коли графік роботи підлаштований під жайворонків. Якщо людині з біоритмом сови дати відповідальні завдання на початку дня, вона їх або завалить, або виконає з настільки великими зусиллями, що буде потребувати потім багато часу на відновлення. Найкращі ідеї до цих людей приходять ближче до обіду, а то і під вечір. Тому якщо на ранок заплановано робочу нараду, краще дати такій людині завдання і дозволити принести наступного дня відповідь.

Жайворонки: складають 16% населення Землі. Серед них Маргарет Тетчер, Джордж Буш, Наполеон Бонапарт, Ернест Хемингуей, Анна Вінтур. Їх не можна ставити у нічні зміни. Бо рівень травматизму на виробництві збільшується у рази. Під ранок ці люди почувають себе вкрай виснаженими. Тому в різних країнах світу працедавці, які набирають на роботу в нічному режимі, заздалегідь тестують своїх потенційних робітників та перевіряють біоритми. Під час роботи у традиційному графіку з 8,9 години до 17,18 жайворонок навряд чи буде генерувати ідеї у другій половині дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 правил, які допоможуть все встигати

Також є чимало людей, які легко адаптуються до різних графіків. Однак жінки мають меншу здатність призвичаюватись до такого роду змін.

Біоритми людини закладаються у момент зачаття у ДНК людини. Вони починають працювати з часу народження та діють на рівні клітин. Відомо також, що обов'язковим пунктом в анкеті військового в Ізраїлі є описання біоритму службовця.

Зараз ви читаєте новину «Як заохотити до роботи жайворонка та сову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути