Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2023 11:32

Як їжа впливає на психіку та рівень стресу: назвали шість продуктів

Як їжа впливає на психіку та рівень стресу: назвали шість продуктів
Назвали продукти, які покращують психічне здоров'я Фото: pinterest

Їжа може суттєво вплинути на психічне здоров'я та рівень стресу.

Деякі продукти можуть допомогти зменшити симптоми тривоги та депресії. Особливо ті, що містять велику кількість сполук, що борються з окислювальним стресом та запаленням - двома механізмами, котрі лежать в основі проблем психічного здоров'я, пише Real Simple.

Також продукти, багаті пробіотиками та клітковиною, корисними для кишечника, можуть підтримувати ваш настрій, оскільки мікробіом кишечника та мозок дуже тісно пов'язані.

Включення в свій раціон цих продуктів, які допомагають знизити тяжкість і поширеність тривоги і депресії, можуть бути комплексним підходом до турботи про своє психічне здоров'я.

Продукти, які знижують тривогу та депресію

Жирна риба

Якщо регулярно їсти жирну рибу, наприклад, лосось чи тунець, можна підтримати здоров'я мозкової тканини і психічне благополуччя. При цьому потенційно зменшиться тривога і депресія. Вони багаті жирами омега-3, зокрема ейкозапентаєновою кислотою (ЕПК) та докозагексаєновою кислотою (ДГК), які дуже корисні для мозку.

Жири омега-3 також містяться в рослинних продуктах, таких як волоські горіхи та насіння чіа. Вони не засвоюються так добре, як жири з морепродуктів, але, тим не менш, є надійною альтернативою, що приносить користь здоров'ю мозку.

Ферментовані продукти

Окрім користі ферментованих продуктів для кишечника, вони також можуть покращити ваш настрій завдяки зв'язку між здоров'ям кишечника та здоров'ям мозку. За словами доктора Найду, ферментовані продукти, такі як звичайний йогурт, кімчі та темпе, містять живі культури бактерій, які називаються пробіотиками. Ці бактерії поповнюють популяцію корисних бактерій у кишечнику, що допомагає збалансувати мікробіом. Результатом є зменшення запалення та поліпшення вироблення нейромедіаторів або хімічних месенджерів, які контролюють настрій та когнітивні функції.

Зелень

Шпинат, капуста і мангольд - буряк листовий, - одні з кращих продуктів для здоров'я мозку. Усі сприяють здоровому настрою. Перераховані продукти містять поліфеноли, Вітамін Е та Вітамін C, кожен із яких має антиоксидантні та протизапальні властивості. Більш того, вітамін C допомагає очистити організм від зайвого кортизолу, також відомого як "гормон стресу".

Ягода

Полуниця, чорниця та малина, багаті клітковиною - поживною речовиною, яка сприяє мікробному балансу в кишечнику. Це відкриває шлях до кращої реакції на стрес, поліпшення регуляції нейромедіаторів та зниження рівня запалення та окисного стресу. Все це може полегшити тривогу та депресію. Ягоди багаті потужними антиоксидантами, які називаються антоціанами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три шкідливі ранкові звички, від яких варто позбутись назавжди

Устриця

Ще один чудовий продукт від тривоги та депресії. І все завдяки величезному вмісту такого важливого мінералу, як цинк. Він регулює рівень нейромедіаторів гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) і серотоніну, які мають вирішальне значення для регулювання настрою та стресу. Дорослим людям потрібно близько 11 міліграмів цинку на день, а одна устриця середнього розміру містить близько 5 міліграмів. Цинк також можна отримати з інших молюсків, таких як краби або омари, а також з бобових, горіхів і яловичини.

Темний шоколад

Це ласощі багаті антиоксидантними поліфенолами, які, підтримують функцію мозку, контролюючи нейрозапалення і посилюючи нейрогенез. Темний шоколад також надає пребіотичну дію на кишечник, тобто живить корисні кишкові бактерії. Також темний шоколад є джерелом магнію, поживної речовини, яка допомагає заспокоїти центральну нервову систему і зменшити занепокоєння.

Осінь – пора сезонних захворювань, саме тому багато людей задумуються про те, як вберегти від хвороб себе чи рідних. Перший корисний крок – перегляд щоденних звичок: зміна раціону харчування, підвищення фізичної активності, відмова від куріння й алкоголю та здоровий сон.

Сон – одна з базових потреб людини, тому намагайтеся спати регулярно мінімум сім годин на добу. Якщо ви регулярно недостатньо спите, це підвищує ризик розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, гіпертонії, ожиріння, психічних розладів. Здійснюйте регулярні прогулянки на свіжому повітрі, незважаючи на погоду – сонячну чи дощову.

Зараз ви читаєте новину «Як їжа впливає на психіку та рівень стресу: назвали шість продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути