субота, 08 червня 2019 11:09

Як вибрати сонцезахисний крем для ідеальної засмаги

Як вибрати сонцезахисний крем для ідеальної засмаги
Сонцезахисний крем вибирають по фототипу шкіри Фото: vikna.if.ua

Не всі сонцезахисні креми допомагають від шкідливої дії променів. Може виникнути алегрія, лущення та пігментація.

Щоб захистити чсебе та рідних потрібно правильно його підібрати. Як саме це зробити розповідає дерматолог Людмилою Бондарчук.

1. На тюбику крему обов'язково повинно бути нанесене маркування SPF – це позначка, яка означає, скільки шкіра зможе бути без захисного крему.

Спочатку треба подивитися на цифри біля цих трьох літер, а також визначити, скільки часу ви можете підставляти обличчя та тіло під прямі промені. Наприклад, якщо згоріти ваша шкіра без захисного засобу може за хвилин 10, то, нанісши такий крем з індексом, приміром, 30, маєте ризик обпалитися через 5 годин.

Є чотири ступені захисту сонцезахисних кремів:

Низький (2-5)

Середній (6-11)

Високий (12-19)

Дуже високий (20-100)

"Якщо шкіра і покрита сонцезахисним кремом, то він не має 100%-ого ефекту, яким би найвищим не був ступінь його захисту. Відтак на відкритому сонці з 11-ої і до 17-ої наше тіло не повинне перебувати",– запевняє дерматолог Людмила Бондарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ліки слід взяти у відпустку

Потрібно визначити фототип шкіри

Для цього варто підійти до дзеркала та придивитися до свого обличчя. Не наносіть на нього тональний крем чи пудру, без них вдасться точніше визначити, ознаки якого фототипу у вас переважають. При візуальному аналізі зважте ще на колір волосся та очей.

Орієнтуватися будемо на класифікацію Томаса Фіцпатрика. Лікар визначив аж шість типів зовнішності, однак до розгляду візьмемо чотири, оскільки представники п'ятого та шостого проживають в Індонезії та африканських країнах.

Перший

Або ж кельтський. Це блондини та рижоволосі, із блакитними чи зеленими очима. Шкіра у цих людей світла, здебільшого всипана веснянками. На жаль, представникам цього типу про бронзову, а тим паче про шоколадну засмагу залишається тільки мріяти. Отримати почервоніння чи опіки їхня шкіра може навіть після 10-ти хвилин перебування під прямими сонячними променями.

Другий

Його ще називають нордичним або скандинавським. Ті, хто належать до цього фототипу, є блондинами або світло-русявими, їхня шкіра також світлого кольору, однак без веснянок. Обпектися на сонці вона може орієнтовно через півгодини, проте після кількох днів почервоніння місце, яке вразили сонячні промені, набуває золотисто-коричневого відтінку. Ці люди є найбільш вразливі та найбільш чутливі до сонця, тому мають обирати креми з найвищим ступенем захисту: від +30 до +50. Якщо на відпочинку представники першого і другого фототипів перебувають у сонячних широтах, то користуватися засобом, який захищає шкіру, мають регулярно, мало не щогодини. Слід зважити на те, аби він був водостійкий,– радить дерматолог.

Третій

Європейський. Засмагнути тим, хто має темнішу шкіру, русяве чи каштанове волосся, світло-карі, зелені чи темно-карі очі, вже легше. Однак і цим людям до сонця себе треба привчати. Тоді шкіра набуде рівномірної брунатної засмаги.

Четвертий

Саме так виглядають жителі Середземномор'я: іспанці, італійці чи португальці. Тому інша назва цього фототипу – середземноморський або ж південноєвропейський. Його представникам властиві смаглява шкіра, темно-каштанове чи чорне волосся, темні очі. Під час засмаги ризик обгоріти мінімальний. Шкіра представників третього та четвертого фототипів не є аж така вразлива, бо захищена власним пігментом меланіном. Однак це не означає, що про захист від ультрафіолету варто забути і перебувати на сонці нон-стоп. Сонцезахисні засоби з індексом від 20 до 5 потрібно наносити перед виходом на пляж, а також упродовж дня, причому на все тіло.

Адреналіну в сексуальне життя приносить інтим в незвичайних місцях. В тому числі на природі. Але є нюанси та ризики, на які потрібно зважати.

Щоб збільшити кількість екстремальних відчуттів під час сексу варто експериментувати у відпустці.

Треба враховувати, що пісок не тільки створює дискомфортні відчуття та потрапляє на геніталії. Тому краще взяти з собою пляжний килимок чи каремат.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати сонцезахисний крем для ідеальної засмаги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути