понеділок, 27 лютого 2017 10:05

Як не заразитися туберкульозом у громадських місцях

Як не заразитися туберкульозом у громадських місцях
Фото: lechenie-simptomy.ru

Україна потрапила на 4-те місце антирейтингу за темпами зростання кількості хворих на туберкульоз. За рік в країні заразилися на 20% більше людей. Подібні показники спостерігають у Сомалі, Конго та Нігерії. Як запобігти небезпечної недуги розповіла Gazeta.ua в.о. начальника управління громадського здоров'я МОЗ України Наталя Півень.

Не розмовляйте з іншими хворими під дверима сімейного лікаря

За статистикою, 13% хворих на туберкульоз - лікарі. Вони заражаються від пацієнтів. При чому, більша частина медиків, що заражаються, працюють педіатрами або в лікарнях, не пов'язаних з лікуванням хворих на туберкульоз. Під час розмови з іншим хворим під дверима педіатра можна так само підхопити хворобу.

"Людина сидить по 2-3 години в черзі, кашляє, розмовляє. Але сама ще може не знати, що у неї туберкульоз", - каже лікар.

Якщо перебуваєте з родичем чи знайомим, який кашляє, вимагайте, щоб носив маску

"У нас, на жаль, ще не розвинута культура у випадку захворювання одягати на обличчя маску. Але вона передовсім передбачена для того, щоб не передавалися бактерії. Хворієш - вдягни маску".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворих на туберкульоз лікуватимуть за межами диспансерів - МОЗ

Просіть про кварцування палат у лікарні та в кабінетах медиків

"Якщо хворий зайшов в кабінет до лікаря, покашляв, поговорив, і паличка потрапляє у повітря. У вигляді аерозолю може там знаходитися кілька днів. А люди цим дихають - чи то лікар, чи то медсестра або інші відвідувачі", - каже Наталя Півень.

Раз на рік проходьте флюорографію

Вчасне виявлення хвороби не лише захистить від того, що ви не заразите інших у час її активності, а й прискорить одужання.

У випадку захворювання просіть соціального супроводу

Чимало хворих на складні форми туберкульозу у процесі лікування його припиняють. Серед причин - бо антибіотики викликають побічні ефекти, а державним коштом фінансуються тільки ліки від туберкульозної палички. Натомість якщо антибіотик "вдарить" по печінці, серцю чи нирках, доліковувати доведеться самостійно. На допомогу в цьому питанні в Україні виходять працівники служб соціального супроводу. Вони працюють на кошти міжнародних фондів силами працівників "Червоного хреста". Такі організації у випадку вашої згоди можуть допомогти завершити різнобічне лікування.

"В рамках роботи міжнародного фонду "По боротьбі зі СНІДом та туберкульозом", показники одужання хворих в 2 рази вищі, ніж в лікарнях, де не було соцсупроводу. Бо тоді процес лікування не лише зводиться до закупівлі і видачі ліків. Соцсупровід вирішує проблеми, якщо хтось не доїдає, хтось без місця проживання та документів, хтось не має за що лікувати побічні ефекти", - розповідає Андрій Клєпіков, ГО "Альянс Громадського здоров'я".

На закупівлю медичних препаратів у 2017 році виділено з держбюджету близько пів мільярда гривень. Це вдвічі більше, ніж торік.

Зараз ви читаєте новину «Як не заразитися туберкульозом у громадських місцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути