вівторок, 19 лютого 2019 10:15

Як куріння може вплинути на зір людини

Як куріння може вплинути на зір людини
Курці втрачають здатність розрізняти кольори. Фото: depositphotos.com

Американські дослідники з Ратґерського університету виявили, що люди, які викурюють більше ніж 20 сигарет щодня, втрачають здатність розрізняти кольори і частіше залишаються без зору в похилому віці.

В експерименті взяли участь 70 курців, а також 70 людей, які не мали справу з тютюном. За ними спостерігали протягом 5 років, пише журнал Psychiatry Research.

Для перевірки гостроти зору використали спеціальну програму. У ній на екрані з'являлися прямокутники, покриті смужками або зафарбовані суцільним кольором, а також набори геометричних фігур, складені з безлічі різнокольорових кіл. Кожну з фігур показують лише на кілька секунд. Це заважало добровольцям детально вивчити їх і змушувало покладатися лише на реакцію і інтуїцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкоголь змінює гени людини

Результати вимірів для курців і здорових людей опинилися дуже наочними. Некурці приблизно у 2-3 рази краще розпізнавали геометричні фігури.

Дослідники вважають, що такі відмінності пов'язані з тим, що нікотин і продукти горіння тютюну впливають на очі безпосередньо, а не просто погіршують роботу зорових центрів в мозку курця. Також контрастність зору погіршилася через звуження судин в сітківці і підвищеній концентрації оксидантів у її клітинах.

Щоб перестати палити, потрібно звернутися до психолога, зайнятися спортом, знайти альтернативу, спробувати замінники та відкласти цю подію на кілька тижнів. З'ясуйте, які маєте звички, пов'язані з сигаретами, та поступово відмовляйтеся від них.

Зараз ви читаєте новину «Як куріння може вплинути на зір людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути