середа, 02 грудня 2015 14:29

7 простих порад, як не захворіти взимку

Зима приносить з собою багато радості й розваг. Діти і дорослі з задоволенням грають у сніжки і ліплять сніговика, а також катаються на санках, лижах і ковзанах.

Щоб хороший зимовий настрій не зіпсували сезонні захворювання, пропонуємо вам 7 простих порад, як уберегти себе від них.

Як залишатися здоровим взимку

 

1. Теплий одяг.

За статистикою, до 30% тепла наше тіло втрачає через відсутність теплого і правильно підібраного одягу. Щоб уникнути захворювання, насамперед, потрібно носити головний убір, особливо він необхідний при холодному вітрі й морозі. Для надійного захисту варто переконатися в тому, що ваш теплий одяг зроблений з натуральних матеріалів, що створюють оптимальний теплообмін, адже при перегріві захворіти дуже просто. Для якісного захисту від холоду важливо утримувати в теплі зап'ястя рук, а також шию, для чого, власне, й придумані рукавички і шарфи.

2. Перепади температур.

Тільки погода на вулиці псується, люди поспішають вмикати опалення і прогрівати свої будинки й квартири. Однак те, що нам здається єдино правильним, не завжди добре для здоров'я. Причина в тому, що при різкому підвищенні температури житла і зменшенні вологості виникає дисбаланс між сухим повітрям будинку й сирою погодою на вулиці. У підсумку вийшовши на вулицю, людина занедужує, оскільки її організм не встигає пристосуватися до перепаду температур і вологості. Уберегти себе можна поступовим нагріванням власного житла.

3. Гігієна рук.

Усім відомо, що більшість вірусів передається через брудні руки, наприклад, при рукостисканні. Найнебезпечніше, що вірус може передаватися навіть без тактильного контакту, достатньо лише торкнутися предмета, якого до вас торкалася заражена людина. Щоб максимально убезпечити себе слід мити руки перед прийомом їжі, а також після проїзду в громадському транспорті. Тут важливо розуміти, що розвиток вірусної інфекції зовсім не означає, що ви застудилися, а тому терміново звертайтеся до лікаря при перших ознаках захворювання.

4. Зміцнення імунної системи.

Для того, щоб захистити свій організм від простудного захворювання або вірусної інфекції важливо приймати біодобавки. Як відомо, до 80% імунологічних функцій припадає на кишечник, а тому прийом пробіотиків може надати істотну допомогу в захисті організму в холодний період. А ось кількість уживаного цукру восени-взимку краще обмежити, оскільки він сприяє розмноженню хвороботворних бактерій.

5. Контроль за рівнем вітаміну D.

Дослідження багатьох медиків підтверджують, що більшість захворювань грипом і застудою відбувається на тлі дефіциту в організмі вітаміну D. Дійсно, нестача цього вітаміну робить людський організм вразливим до респіраторних інфекцій та інших захворювань. Враховуючи, що в зимовий і весняний періоди практично кожна людина відчуває авітаміноз, важливо приймати вітамін D, підтримуючи свій імунітет. Крім того, при можливості потрібно якомога більше перебувати на сонці, оскільки ультрафіолет сприяє виробленню організмом цього потрібного вітаміну.

6. Правильне харчування.

Їжа в зимовий час, насамперед, повинна бути багата антиоксидантами. До таких продуктів відносяться свіжі або заморожені ягоди, а також овочі, фрукти й зелень. В день, для підтримання захисних властивостей організму необхідно з'їдати 7 фруктів, а також овочі, причому продукти повинні бути свіжими, не з банок, оскільки консервовані продукти втрачають значну частину корисних речовин ще при обробці. Щоб знизити небезпеку зараження грипом і застудою варто, по можливості, виключити з раціону цукор і його замінники (фруктозу, сахарозу).

7. Фізичне здоров'я.

Зміцнюючи тіло фізичними вправами також можливо суттєво зміцнити імунітет і мінімізувати можливість захворювання. Для цього достатньо регулярно займатися гімнастикою або здійснювати ранкові та вечірні пробіжки або прогулянки. Велике значення також має загартовування і дотримання режиму сну й відпочинку. Спати краще під теплою ковдрою, у прохолодному (не холодному) приміщенні зі свіжим повітрям. Пам'ятайте, що нестача сну зможе впливати на імунний захист і зробити вас вразливими перед недугами. Підтримати здоров'я допоможе і свіже повітря, приміщення потрібно систематично провітрювати, особливо, якщо в сім'ї є хвора людина.

Зараз ви читаєте новину «7 простих порад, як не захворіти взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути