неділя, 14 травня 2017 23:30

5 вправ, які підкачають м'язи восьмимісячному малюку
8

Фізкультура допоможе малюку повзати та ходити
Фото: Я ваша Кроха
Фізкультура допоможе малюку повзати та ходити
Фізкультура допоможе малюку повзати та ходити
Фізкультура допоможе малюку повзати та ходити
Фізкультура допоможе малюку повзати та ходити

Якщо дитина до восьмимісячного віку не почала крутитися зі спини на живіт і навпаки, підтягувати ніжки, вставати на четвереньки та повзати, це може свідчити, що має слабкі м'язи. Тоді в пригоди стане комплекс вправ, який допоможе підкачати руки, ноги та спину дитини.

"Фітнес-вправи для малюка мають тривати 10-15 хвилин 2-3 рази на тиждень", - радить педіатр Людмила Славська.

Для м'язів рук: Вправа "ножиці". Покладіть малюка на спину. Дайте дитині можливість схопитися за пальці ваших рук. Розведіть рівні руки дитини, а тоді схрестіть на грудях. Щоразу змінюйте, яка рука зверху - права чи ліва. Зробіть 4-8 повторів.

Для ніг: Піднімання та опускання. Покладіть малюка на спину. Розмістіть пальці на стегнах дитини. Долонями притримуйте в районі колін. Плавно піднімайте та опускайте ноги малюка. Повторіть 8 разів. Подібно зробіть згинання та розгинання ніг 8 разів.

Потренуйтеся повзати. Покладіть дитину на живіт. Рукою підіпріть ноги у форму жабки. Покажіть, як малюк може повзати опираючись об ваші долоні. Тоді йому простіше буде почати робити це самостійно. Фітнес-приладдям може послужити валик або м'яч з тканини. Його кладіть під живіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перше купання малюка: 7 важливих правил

Для пресу: Підтягування. Покладіть дитину на живіт. Ніжки хай впираються в ваш живіт. Дайте дитині вхопитися за ваші пальці. Підтримуйте долонею зап'ястя. Піднімайте руки дитини через сторони вгору, так, щоб могла стати на коліна. Повторіть 3 рази.

Присідання. Покладіть дитину на спину. Дайте малюку вхопитися за ваші пальці та підтягніть вверх, щоб на них повис. Потім опустіть так, щоб він міг присісти. Повторіть 2-3 рази.

Для спини: Покладіть малюка на живіт. Розтирайте м'язи на спині, пощипуйте та "пиляйте". Завершуйте масаж м'якими рухами. Повторіть 5 разів.

Коли дитина почала повзати - інтенсивність вправ можна зменшити, бо тоді вона сама робить достатньо навантаження на опорно-руховий апарат.

"Малюк поповз - не підганяйте та не змушуйте його ставати на ноги та йти. На четвереньках діти зазвичай пересуваються 2-3 місяці, а тоді починають вчитися ходити. Дайте їм спокійно пройти цей етап розвитку", - каже педіатр Людмила Славська.

Якщо і після виконання вправ дитина не почала повзати - не варто переживати. Деякі діти пропускають цей етап розвитку, до року починають опиратися на ноги та намагатися ходити. Фізкультура цілком цьому посприяє. Також зміщуються здібності недоношених дітей - вони можуть почати повзати не в 8 місяців, а, скажімо, в 10 - тоді, коли годиться за часом розвитку від зачаття.

Не існує також поняття, як неправильне повзання дитини - малюк пристосовується під своє вподобання. Якщо його тіло достатньо міцне, може повзати по-пластунськи, назад, а не вперед, на спині або на попі, відштовхуючись однією ногою.

Робити масаж малюкам рекомендують з кількох причин: бо це допомагає зменшити напруження м'язів у немовлят та зупинити болі у животику, покращує стан шкіри дитини, сприяє гарним відносинам між батьками і дитиною, а також викликає вироблення окситоцину - гормону щастя, завдяки якому дитина краще спить і стає активнішою.

Зараз ви читаєте новину «5 вправ, які підкачають м'язи восьмимісячному малюку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути