Ексклюзиви
неділя, 09 травня 2021 11:50

5 причин приймати ванну, а не душ

  Тепла ванна — те, що потрібно, щоб зняти м’язовий біль
Тепла ванна — те, що потрібно, щоб зняти м’язовий біль

Згідно з дослідженнями, більшість людей зараз вважають за краще митися в душі, а не у ванні. Це цілком зрозуміло: душ займає менше часу, і він практичніше. Але у ванни теж є свої переваги — ось основні з них.

1. Ванна допомагає від болю і втоми

Якщо ви повернулися додому після важкого тренування або старанної прополки бур'янів на дачі, тепла ванна — те, що потрібно, щоб зняти м'язовий біль. Дослідження вчених Університету Еребру в Швеції показують, що нагрівання м'язів після фізичної активності допомагає їм відновитися.

Для посилення ефекту спробуйте додати в воду одну-дві чашки англійської солі, або солі Епсома. Вона також сприяє розслабленню м'язів і зменшує їх напругу.

2. Під час прийому ванни спалюються калорії

Згідно з підрахунками фахівців з Університету Лафборо, годинне купання в гарячій ванні спалює приблизно стільки ж калорій, скільки і півгодини ходьби — близько 140.

Ще така водна процедура корисна для метаболізму. Зокрема, вона допомагає організму краще контролювати рівень цукру в крові. Це підтверджує дослідження вчених Медичного центру Маккі (штат Колорадо).

Крім того, у людей, які звикли періодично приймати гарячі ванни, поліпшуються імунні функції.

3. Ванна зміцнює здоров'я кровоносної системи

Дослідження вчених з Фінляндії, опубліковане в 2015 році, показало, що часті сауни можуть знизити ризик серцевих нападів або інсультів.

Втім, сауна або лазня необов'язкові — фахівці Університету штату Орегон повідомляють, що гаряча ванна теж згодиться. Гідростатичний тиск води на ваше тіло покращує кровотік. В результаті зміцнюються стінки судин і знижується кров'яний тиск, особливо у людей, що ведуть сидячий спосіб життя.

4. Купання у ванні робить шкіру м'якшою

Тепла вода пом'якшує грубу шкіру і позбавляє її від подразнення. Рослинні масла, наприклад кокосове або оливкове, володіють потужним зволожуючим ефектом. Тому їх слід додавати в ванну, якщо у вас суха шкіра, — вони допоможуть.

Якщо турбує свербіж, спробуйте додати в воду вівсяну крупу. Вона відмінно допомагає захистити шкіру від подразнення, оскільки авенантраміди і феноли в ній мають протизапальні властивості.

Ванни з теплою водою знижують рівень кортизолу в організмі, а це, в свою чергу, дозволяє відстрочити передчасне старіння шкіри і зменшити поява прищиків.

Вітні Боу, дерматолог

Ще один чудовий зволожувач — мед. А ще він є відмінним антибактеріальним засобом. Не переживайте: пара столових ложок меду, розчинених у воді, не зробить її липкою.

В принципі, ви можете змішувати всі ці інгредієнти, щоб зробити шкіру шовковистою. Спробуйте додати в воду чашку приготовленої вівсяної крупи, ложку-іншу меду і доповнити склад олією.

5. Ванна дарує приємні відчуття і знімає стрес

Зрештою, купатися у ванні просто приємно. І це часом кращий спосіб заспокоїтися після напруженого дня.

Клінічне дослідження японських лікарів показало, що ванна допомагає впоратися з розумовою напругою, тривогою і депресією. Згідно їх теорії, ефект плавучості, який надає ванна на людське тіло, розслабляє і заспокоює. Спробуйте самі — ви напевно помічали, що, лежачи у воді, заснути простіше простого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вивести воду з організму: поради

А ще ванна — непогане місце для медитації, яка теж знімає стрес.

Щоб посилити розслабляючий ефект, використовуйте продукти з приємним заспокійливим ароматом, наприклад лаванди. Вона володіє настільки потужними седативними і анксіолітичними властивостями, що вчені вважають її дієвим засобом у боротьбі з неврологічними розладами.

І нарешті, для створення приємної атмосфери у ванній можна включити музику (вам знадобиться водонепроникна колонка) або просто приємні фонові звуки.

Найкращі рецепти ванн для краси та здоров'я:

Морська сіль очищує шкіру від токсинів, омолоджує та робить її еластичною, допомагає у боротьбі з целюлітом, зміцнює нігті. Всипте 350-500 г морської солі у воду, полежіть у ній 15-20 хвилин, активно рухаючи руками і ногами, після чого сполосніть шкіру теплою водою і змажте кремом.

Молоко та мед – головні складові ванни Клеопатри. Молочно-медова ванна підтягує шкіру, омолоджує і робить її оксамитовою на дотик. Підігрійте 1 л молока, розчиніть у ньому 4-5 ст.л. меду і додайте суміш у воду.

Червоне вино покращує кровообіг, знімає нервове напруження, підвищує імунітет, омолоджує шкіру, відновлює її природний водно-ліпідний баланс та бореться із проявами целюліту. У теплу воду додайте 1 л сухого червоного вина та 150 г меду.

Какао – невід'ємна складова шоколадних ванн. Аромат покращує настрій, а какао-боби підтягують шкіру, повертають їй сяйво та тонус, позбавляють ознак старіння і виводять шлаки. Розчиніть 150-200 г какао-порошку в 1 л гарячої води і додайте у ванну.

Ефірні масла мають широкий спектр дії. Так, допоможуть розслабитися лаванда, ромашка і меліса. Наповнять енергією сандал, грейпфрут та інші цитрусові аромати. Апельсин, пачулі та розмарин позбавлять від целюліту, а м'ята, кипарис, евкаліпт та інші хвойні аромати борються із застудою. На інтимний лад налаштовують іланг-іланг, жасмин, ваніль та бергамот. Масла не розчиняються у воді, тому бажано їх спочатку додати у розчинник-основу (1 ст. молока, сметани або вершків + 5-6 крапель масла) а вже потім виливати у ванну.

Зверніть увагу, що цитрусові масла можуть подразнювати шкіру, тому не додавайте їх більше 4 крапель. Для посилення ефекту додайте у ванну 500 г будь-якої глини.

Трави очищують шкіру, покращують обмін речовин та лікують від хандри.

Зараз ви читаєте новину «5 причин приймати ванну, а не душ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути