Ексклюзиви
четвер, 30 січня 2020 11:35

18 тис. зарплата і власний кабінет: як працює медреформа в селах

18 тис. зарплата і власний кабінет: як працює медреформа в селах
ФОПи-лікарі можуть укладати договори з НСЗУ. Фото: 24tv.ua

В Україні зареєстрували 76 ФОПів-лікарів у сільській місцевості, які уклали договори з Національною службою здоров'я України. Загалом вони підписали декларації з 74 078 пацієнтами. За надані послуги НСЗУ виплатила медикам понад 34 млн грн. Такі дані Gazeta.ua надала пресслужба НСЗУ.

У рамках першої хвилі медичної реформи лікарі первинної ланки можуть оформитися підприємцями і підписати договір із НСЗУ, аби укладати декларації з населенням і отримувати оплату від держави.

"Я працював у сільській амбулаторії 25 років. Знаю, яка в нас раніше була медицина. Кошти виділяли, але вони до нас не доходили. Тому вирішив, що вигідніше оформити ФОП. Дружина - також сімейний лікар, разом узяли в оренду 87 квадратних метрів, зробили п'ять кабінетів, на 120 тисяч гривень скупили необхідну апаратуру. Далі отримали ліцензію. Це все зайняло близько 3 місяців. З 1 жовтня 2018 року працюємо як лікарі-ФОП", - розказав Семен Кучеренко, сімейний лікар із села Копашново Хустського району Закарпатської області.

Згідно з реформою, оптимальна кількість пацієнтів для сімейного лікаря становить 1800 осіб, для терапевта — 2000, а для педіатра — 900. За ведення людини працездатного віку держава платить 370 грн в рік, інші категорії оплачуються за підвищеним тарифом.

Раніше НСЗУ запевняла, що при стандартному навантаженні лікар отримуватиме зарплату не менше 18 тис. грн у місяць. Семен Кучеренко стверджує, що менше за обіцяну суму не має. Гроші нараховують після наданої звітності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які зміни принесе українцям новий етап медичної реформи

"Є пацієнти, які приходять щотижня. А є такі, що раз у рік. Якщо треба, то йду до хворого додому. Окрім діагностики й лікування, робимо щеплення і видаємо лікарняний", - говорить лікар.

ФОПи-лікарі також виписують рецепти на препарати за програмою "Доступні ліки".

З 1 квітня в Україні запрацює Програма медичних гарантій. На неї з бюджету виділили 72 млрд грн. У рамках програми безкоштовно надаватимуть понад 27 пакетів медичних послуг, у тому числі безоплатно проводитимуть ранню діагностику раку.

Зараз ви читаєте новину «18 тис. зарплата і власний кабінет: як працює медреформа в селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути