
Пробіотики - це особливий клас мікроорганізмів, мікробів і бактерій, які позитивно впливають на мікрофлору і імунну систему людини. Найвідоміші - це біфідобактерії і лактобактерії.
Будь-які зміни в балансі кишкової мікрофлори викликають не тільки патологічні зміни в самому кишечнику, але і в організмі в цілому. Це можуть бути і порушення в імунній системі, і цілий ряд хвороб - від запальних до асептических, і навіть - підвищення ризику розвитку онкологічних захворювань.
Порушення в балансі КМ можуть проявлятися по-різному: дисбактеріоз, дисбіотичні порушення, синдром надлишкового бактеріального зростання.
Щоб цього не було, крім правильного харчування, здорового способу життя і відсутності шкідливих звичок організму необхідні пребіотики і пробіотики.
Вони корисні тим, що:
захищають організм від інфекцій, шкідливих бактерій, дріжджів і грибів
сприяють кращому перетравленню і засвоєнню поживних речовин
полегшують непереносимість лактози
захищають організм від канцерогенних речовин
запобігають здуття живота, покращують роботу кишечника (по суті, рятують від запорів і діареї)
пом'якшують негативні наслідки після прийому антибіотиків
Їх найбільше є у:
Йогурті
Для лікувального ефекту вибирайте ті, в складі яких є позначення Lactobacillus acidophilus або Bicfidobacterium bifidum. І бажано, щоб без всяких смакових добавок (полуниця, чорниця і т.д.). Краще самому в уже готовий йогурт додати свіжі фрукти, родзинки або мед.
Кефірі
Він завдяки пробіотиками регулює мікрофлору кишечника і має антибактеріальний та протигрибковий ефект. Тому захищає організм від шкідливих бактерій і грибів. До того ж кефір багатий вітамінами B12 і K2, незамінними амінокислотами, кальцієм і магнієм.
Ацидофільних молочних продуктах
Є ацидофільне молоко, ацидофільний кефір, ацидофільний йогурт. Всі вони збагачені благородними видами молочнокислих бактерій, які надають продукту характерний різкуватий смак і густу консистенцію. Але головне, що вони покращують травлення і позитивно впливають на роботу кишечника, запобігаючи здуття живота і запор.
Читайте також: Вчені розкрили секрет як зачати жінці саме хлопчика
Бринзі
Вона має бути чиста і непастеризоване. Овеча є одним з лідерів за вмістом пробіотичних бактерій. До того ж захищає організм від утворення холестерину в стінках кровоносних судин.
Пахті
Так називаються знежирені вершки. Це продукт, який виходить при виробництві масла з коров'ячого молока. Маслянка має низький вміст жиру (до 1,5%), а тому ідеально підходить для тих, хто хоче схуднути. Плюс до всього, пахта багата кальцієм, який допомагає запобігти остеопорозу і гарантує тверді кістки і здорові зуби.
Темпі
Так називаються коржі, виготовлені з ферментованих соєвих бобів. Вони є природним антибіотиком, який бореться зі шкідливими бактеріями і дозволяє розвиватися корисним бактеріям. У темпі є дуже багато білка.
Супі "МІСО"
Його вже протягом багатьох століть використовують в азіатських культурах в якості однієї з форм пробіотиків для зміцнення імунної системи. А також рекомендується японськими лікарями для поліпшення травлення. Суп роблять із зброджених під впливом грибка жита, бобів, рису або ячменю. Продається паста "Місо" в магазині, а потім просто додати в миску з гарячою водою ложку пасти, кілька шматочків бринзи або сої - і багатий пробиотическими бактеріями суп готовий!
Квашених овочах
Особливо це стосується капусти. Вона має бути непастеризованого. Пастеризація вбиває бактерії, в тому числі і корисні.
Кимчі
Це один з різновидів корейських маринадів. Їх основним компонентом є молочне бродіння. Корейці вважають, що помірне споживання кимчі сприяє розсмоктуванню жирових відкладень.
Сирі
Один з найбільш корисних кисломолочних продуктів. Він багатий пробіотиками, тому що готується якраз з використанням корисних штамів бактерій. Крім того, сир - лідер за вмістом молочного білка - казеїну, 300 г сиру - це добова доза білка, необхідна для людського організму.
Коментарі