Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2019 20:53

10 прав жінок, якими часто нехтують у пологових будинках

Автор: klyovamama.com
  Жінки мають знати свої права для захисту.
Жінки мають знати свої права для захисту.

Щоб захистити себе, жінка має знати свої права під час вагітності та у пологах. Також це впливатиме на подальше життя і здоров'я дитини. Про це говорить Анна Петровська із громадської організації "Природні права Україна" на форумі "Право на гідні пологи" у Черкасах.

"Кожну процедуру лікар має пояснити: що це, навіщо потрібне. Породілля має підтвердити маніпуляцію, чи відмовитися. При цьому мають поважати вибір жінки. У пологовий будинок вагітна приходить на свято народження власної дитини. Інші люди знаходяться поряд, щоб допомогти природньому процесу народження", - говорить Петровська.

Gazeta.ua зібрала головні права породіллі, які часто нехтують у медзакладах.

1. Кожна жінка має право у пологовий будинок запросити двох людей. Це можуть бути близькі або професійні помічники - лікар, акушерка, доула. Хоча зараз у більшості лікарень дозволяють присутність лише однієї людини.

2. Усі, хто заходитимуть до кімнати, мають запитувати на це дозволу. Будь-яке медичне втручання до дитини теж має бути узгоджене. Кожна жінка має право і може, якщо немає обгрунтованих підстав для перебування у пологовому будинку, піти додому раніше. Для цього лише потрібно підписати відповідну заяву в головного лікаря.

3. Під час процесу народження має забезпечуватися можливість жінці рухатися так, як їй зручно, їсти чи пити за бажанням.

4. Жінка у лікарні має право на індивідуальну комфортну пологову кімнату. Також право на гідні умови проживання. Наприклад, був випадок у одному із львівських пологових, коли вимкнули гарячу воду через економію бюджету. Жінки не мали змоги помитися.

5. У перший період пологів серцебиття дитини має перевірятися за допомогою акушерського фонендоскопу, а не робити усім кардіотокографію. Дослідження показали, що використання КТГ збільшує вірогідність, що робитимуть кесарський розтин.

Автор: Світлана Краснодимська
  Мами із маленькими дітьми побували на форумі "Право на гідні пологи" у Черкасах
Мами із маленькими дітьми побували на форумі "Право на гідні пологи" у Черкасах

6. Не рекомендується для пологів положення на спині. Воно погіршує стан дитини і може викликати більшу кількість втручань, аж до кесарського розтину. Породілля може вибрати положення навпочіпки, з опорою на партнера та інші.

7. Не слід примушувати жінку тужитися. Вона може втомитися і дитина не зможе зайняти оптимальне положення. Тоді є вірогідність виникнення порушень і знадобляться зайві втручання.

8. Дитину одразу після народження мають покласти на груди матері у шапочці та шкарпетках. У контакті з матір'ю шкіра до шкіри лікар оглядає дитину. Новонароджений має перебувати на мамі упродовж двох годин. Тоді ж відбувається перше годування грудьми.

9. Жінка має право вибирати лікаря для ведення вагітності та пологів. З цього року не ускладнену вагітність можуть вести сімейні лікарі та терапевти. За необхідності терапевт скеровує вагітну до акушера-гінеколога вищої ланки. У бригаді чергують два-три фахівця. Якщо з тим лікарем, який уже почав приймати пологи, не складається контакт, то навіть під час пологів жінка може попросити змінити їй лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомога на дітей: скільки отримають батьки у 2019-му

10. Жінка не має витрачати власні кошти на аналізи та прийом пологів. Із червня цього року буде визначено перелік аналізів під час проходження вагітності, які буде оплачувати держава.

27 січня у Черкасах відбувся форум "Право на гідні пологи". Спікери привернули увагу до проблем, пов'язаних із народженням дітей в Україні. Вхід був вільний.

Зараз ви читаєте новину «10 прав жінок, якими часто нехтують у пологових будинках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути