вівторок, 07 серпня 2018 00:05

"З'являється сивина, дитина стрімко лисіє. Випадають брови та вії"

Автор: ФОТО надане клінікою Заблоцького
  Наталія Понома­рева, дитячий лікар-стоматолог ”Клініки Заблоцького” тримає на руках 7-річну Ірину Хімич перед операцією на щелепах дитини
Наталія Понома­рева, дитячий лікар-стоматолог ”Клініки Заблоцького” тримає на руках 7-річну Ірину Хімич перед операцією на щелепах дитини

Єдиній в Україні дитині з хворобою, що призводить до передчасного старіння, провели унікальну стоматологічну операцію. 7-річна Ірина Хімич із Вінниці страждала від нестерпного зубного болю. У неї почали рости корінні зуби, а молочні так і не випали. На коренях розвинулося запалення. Через особ­ливості хвороби дитини найменша помилка лікарів могла призвести до перелому щелепи.

— Команда наших медиків — а це анестезіологи, стоматологи, хірурги, усього вісім спеціалістів, має великий досвід. Пацієнтами були і немовлята, і 90-річні. Але цей випадок — найскладніший, — розповідає столичний стоматолог, професор 58-річний Ярослав ­Заблоцький.

Операція була складною через особливості будови черепа Ірини й надто чутливу шкіру.

— У всіх дітей, які мають таку ж хворобу, є багато спільного й відмінного. Одні діти від народження не мають зубів, а в нашої пацієнтки їх забагато — фактично у два ряди. До того ж у Ірини тоненькі ясна, ніжні й крихкі щелепи. Це означає, що хірург має бути максимально делікатний. Потрібно було видалити молочні зуби, що спричиняли біль. А це доволі складно. Корені тимчасових зубів довгі, тонкі, під ними є зачатки постійних зубів, — продовжує.

Клініка Ярослава Заблоцького, що розташована в Києві, взялася допомогти дівчинці безкоштовно. Підготовка тривала майже місяць. Спеціалісти ретельно продумували спосіб знеболення. Адже важливо було врахувати особливості організму дівчинки.

— Ми планували вводити трубку для наркозу через ніс. Стоматологам було б зручніше працювати, коли в ротовій порожнині для їхньої роботи нічого не заважає. Але зробити це було неможливо, бо в дівчинки маленький ніс. Тому вводили трубку через рот, — каже Заблоцький.

Медики ввели дитину в медичний сон. Операція тривала 5 годин. Завершилася успішно — лікарі пролікували сім зубів і видалили два.

Ірина страждає на прогерію, або інакше — синдром Хадчінсона-Ґілфорда.

Це рідкісне маловивчене захворювання, що розвивається внаслідок генетичної мутації. Для нього характерні затримка розвитку й прискорене старіння організму. Один рік для такого пацієнта йде за 8–10. Ірина у свої 7 років має всі ознаки літньої людини. Причому як зовні, так і за станом внутрішніх органів.

— Більшість людей не розуміють. Питають, чому я не куплю доньці перуку, чому я відкрито гуляю з нею, — говорить матір Діна Хімич. — Але чому я маю ховати її? Адже Ірина така, як і всі, вона навіть розумніша за інших.

Хворі з таким діагнозом одразу після народження здаються цілком здоровими.

Зазвичай перші ознаки починають проявлятися у віці 1–2, а то і 3 роки. До основних із них належить затримка росту, дефіцит ваги, масивна верхня частина черепа й недорозвинена щелепа. З'являється сивина, дитина стрімко лисіє. Випадають брови та вії. Шкіра стає зморшкувата. Зуби формуються неправильно.

— Усі клітини організму доньки уражені цією хворобою. Ми з чоловіком трудимося, намагаємося продовжити її життя, — додає Діна Хімич.

Нині прогерія є невиліковною. Єдине, що може запропонувати медицина — поліпшити якість життя хворих, полегшити прояв окремих симптомів.

В Україні подібних хірургічних втручань таким хворим ще ніколи не проводили.

Щоб зафіксувати кожну деталь, хід унікальної операції ретельно нотували. Ці записи найближчим часом передадуть у Бостонський науково-дослідний інститут — єдиний заклад, що має досвід лікування хворих із таким діагнозом, як у Ірини. На початку жовтня цього року дівчинка поїде туди на лікування.

Зараз ви читаєте новину «"З'являється сивина, дитина стрімко лисіє. Випадають брови та вії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути