пʼятниця, 21 січня 2011 05:15

Жінкам після 40 слід раз на рік робити мамографію

Автор: фото: Наталія Твердохліб
  Іде підготовка до операції на молочній залозі
Іде підготовка до операції на молочній залозі

Сьогодні, за даними світової статистики, майже у кожній другій родині є жінка, яка хворіє на рак молочної залози. Щопівгодини в однієї з українок виявляють рак грудей і, на жаль, у 85% випадків на останній стадії; щогодини в нашій країні одна жінка помирає від цієї хвороби.

Рак молочної залози на першому місці в Україні серед онкологічних захворювань у жінок. Щорічно його діагностують у 180 тис. пацієнток у Європі, 130 тис. — США, 16 тис. — Україні. Рівень захворюваності за останні 40 років збільшився більш ніж утричі.

— До групи ризику належать жінки після 40 років, які мають спадкову схильність до раку, цукровий діабет, ожиріння. Також ті, хто приймає гормональні препарати, зловживає жирною їжею, алкоголем, палить, не народжував або мав пізні пологи. Спровокувати захворювання може солярій, незручна синтетична білизна, тривале перебування на сонці, — каже Цві Бернштейн, столичний онколог.

Можливості сучасної медицини дозволяють виявляти рак на ранніх стадіях. Ключ до успіху лежить у регулярних профілактичних обстеженнях — скринінгу.

У розвинених країнах світу завдяки проведенню скринінгу рак молочної залози у 80% випадків діагностують на ранній стадії, коли можливе повне одужання.

Жінкам після 40 раз на рік слід робити мамографію — рентгенівське обстеження грудей. Сучасне обладнання дозволяє виявляти злоякісні пухлини розміром до 2 мм. Уперше мамографію роблять у 35 років. Вона необхідна для порівняння з наступними обстеженнями.

— Від раку молочної залози виліковуються 95 відсотків жінок, у яких захворювання виявлене на першій стадії. 80 відсотків — на другій і 50 — на третій. Лікування залежить від того, як рано вдалося діагностувати недугу. На ранніх стадіях буває не досить хірургічного лікування. Часто призначають комплексну терапію — хіміотерапію, опромінення, гормонотерапію, імунотерапію.

Фахівці наполегливо рекомендують вам пройти скринінг якомога швидше, якщо відповісте "так" хоч на одне із запитань:

1. У вас рано (до 12 років) почалися менструації?

2. Вам більше як 30 років і ви не народжували?

3. На рак молочної залози страждали ваші близькі родичі (мати, сестра, бабуся по лінії матері)?

4. У вас коли-небудь виявляли захворювання молочної залози (наприклад, фіброаденома)?

Якщо ви виявили збільшення пахових лімфатичних вузлів, ущільнення в грудях, зміни на шкірі або виділення із соска, то необхідно якомога швидше пройти скринінг — незалежно від віку і давності останнього обстеження.

Запам'ятайте головне: своєчасне звернення, виявлення захворювання на ранній стадії та кваліфіковане лікування забезпечують одужання і повернення до повноцінного, якісного життя.

Зараз ви читаєте новину «Жінкам після 40 слід раз на рік робити мамографію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути