понеділок, 17 вересня 2018 06:50

Восени очікують три нові види грипу

— Торік перед початком епідемії грипу робила щеплення. Чоловіка вмовити не вдалося — понадіявся на свій імунітет. Перехворіли обоє. Але я за п'ять днів уже була на ногах. Йому ж довелося ще довго вичухуватися. На фоні грипу розвинулося запалення легень, лежав у лікарні. Цього року вже разом робитимемо щеп­лення, — каже 27-річна Юлія Семенок із Кропивницького.

— Імовірність зараження грипом залежить від стану імунної системи. Однак якщо людина зробила щеплення, хворітиме вона легше й без ускладнень, — говорить вірусолог із Києва 62-річна Анна Мироненко.

Цьогоріч сезонна епідемія грипу в Україні розпочнеться в жовтні. Принесе з собою штами вірусу Мічиган, Сінгапур і Колорадо.

Хвороба може протікати із серйозними ускладненнями й навіть призвести до смерті.

На початку симптоми не відрізняються від проявів інших видів грипу. Згодом з'являються специфічні ознаки. Для Мічигану характерний головний біль, слабкість, сонливість, температура вище 38,7 градуса, сухий кашель. Штам Сінгапур проявляється через підвищення температури до 40 градусів, біль у м'язах, підвищену світлочутливість, закладеність носа й біль у горлі. Додається розлад шлунку й ріжучий біль в очах.

— На вторгнення вірусу організм реагує викидом так званих посередників запалення. Якщо цей процес протікає інтенсивно, може з'явитися набряк легенів. До того ж вірус підвищує проникність судин, унаслідок чого легені поволі насичуються кров'ю. У такому випадку людина може померти від нестачі кисню.

Грип нескладно відрізнити від інших ГРВІ.

— Він розвивається стрімко й гостро. Після того, як на людину в транспорті хтось чхнув, уже за кілька годин підвищується температура. Тоді ж виникає головний біль, озноб, ломота в суглобах. Через сильну слабкість хочеться лягти. Нежить, сухий кашель, біль у горлі можуть з'явитися лиш на другий-третій день. Інші респіраторні вірусні інфекції зазвичай дають про себе знати через закладеність носа, першіння в горлі та кашель. Температура може бути в нормі чи трохи підвищена.

Зараз ви читаєте новину «Восени очікують три нові види грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути