— Улітку варто відмовитися від синтетичних вітамінів, — каже Наталія Велика, 59 років, столичний лікар-дієтолог. — Їх краще замінити на овочі, фрукти, зелень. Та є випадки, наприклад, після операцій, коли вони незамінні. Бо хворі зазвичай на дієті, їсти сиру їжу не можуть.
Випадки отруєння вітамінами бувають украй рідко.
— Знаю історію, коли в одному селі кілька родин споживали олійний вітамін D замість олії. Його привезли на ферму для телят, а люди забрали додому і заправляли олією салати. Тоді як вітамін D можна приймати всього по кілька крапель. Через його надлишок у людей почали боліти кістки, печінка, почалися проблеми з травленням.
За вживанням вітамінів слід особливо стежити під час вагітності, при токсичному отруєнні, після важких недуг. Тоді печінка перевантажена. Купувати ці препарати можна лише за порадою лікаря, приймати відповідно до віку не більше місяця. Найкраще пити у зимово-весняний період, коли в продуктах мало поживних речовин.
Коментарі