Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 15:24

Від зайвої ваги організм зношується

37-річна Віра Орєхова з Черкас за півтора року схудла на 43 кг. Зайва вага почала з"являтися після пологів, коли в 19 років народила сина. Жінка каже, що перепробувала різні дієти. Голодувала, пила чемерник (рос. морозник. — "ГПУ").

— Як почала пити морозник, то похудала, — поправляє чорне трикотажне плаття. — А потім знову набрала ще більше. У мене постійно боліли ноги, важко було по сходах ходити. У якийсь момент зрозуміла, що більше так не можу. Треба щось робити.

Коли ваги показали 116 кг, жінка вирішила звернутися до медиків. Від знайомої почула, що в лікувально-оздоровчому центрі "Надія", на вул. Крупської в Черкасах, допомагають схуднути. Збиралися піти удвох, але наважилася лише Віра.

— Мені казали: куди ти лізеш, з тебе тільки гроші витягнуть. 200 гривень, які брали за тренінги, були значною сумою. Перше враження від тренінгу було таке, що це якийсь дурдом. Але я не кинула. Відходила 10 днів.

За перші заняття скинула кілька кілограмів. І це надихнуло.

— Нас не лише вчили худнути. А й бути впевненими в собі. Поводитися так, щоб тебе поважали. Рідні спершу обурювалися. Син казав, що мене в якусь секту затягли, бо я, бачите, перестала йому ложку подавати до обіду. А з чоловіком мало не розлучилися. Він не розумів, навіщо мені худнути. Якось приїхав по мене увечері й не впізнав!

Віра показує фотографію, зроблену на початку занять у клініці. Тоді вона важила 116 кілограмів. Нині — 73.

— Я вирішила до 65 похудати. І похудаю, — каже впевнено.

Розповідає, що дотримувалася рекомендацій, які давали психологи. Перестала робити з їжі культ. Відмовилася від мучного, картоплі та солодощів. Перестала їсти після 19.00. Замість хліба купувала дієтичні крекери. Влаштовувала розвантажувальні дні. Але жодного разу не голодувала.

— Головне не змішувати продукти. Можна їсти окремо м"ясо, окремо кашу. Я могла півкурки зварити та з"їсти протягом дня. Але без нічого. Колись подрузі сказала, що курку їм, то вона так здивувалася: "Як це? Худаєш і курку їси!"

Орєхова каже, що готує ситні страви для рідних. Сама не їсть.

— Мені не хочеться. Можу їсти все, але потрошку. Фізкультурою не займаюся. Почала каблуки носити, штани в обтяжку.

Віра задоволена своєю зовнішністю. Говорить, що і стосунки з чоловіком налагодилися. Пішла навчатися на психолога.

— Їжа — це перше задоволення, яке відчуває новонароджена людина, — розповідає психолог центру "Надія" 52-річна Марина Хосрошвілі. — У багатьох виникає від неї певна залежність. Люди звикають заїдати стреси. Повні жінки — як правило, гарні господині. У них ситна вечеря — це сімейна традиція.

Марина Сергіївна запевняє, що схуднути може кожен. Якщо готовий змінити спосіб життя та їсти менше. Є найпростіша формула ідеальної ваги: зріст у сантиметрах мінус 100. Людський організм розрахований працювати при такій вазі. Якщо вага зайва, він зношується.

У "Надії" практикують два методи боротьби із зайвою вагою. Перший — це кодування. Через емоційну стресову психотерапію в людини виробляється звичка їсти менше та байдужість до певних продуктів.

— Якщо жінка не може пройти повз лотки з булочками, ми налаштовуємо її на байдужість до них, — пояснює психолог. — Так само й з іншими продуктами, від яких набирають вагу.

Другий метод — це психологічні тренінги. За 10 занять, що проходять щодня з 18.00 до 21.00, фахівці дають рекомендації, як змінити спосіб життя, харчуватися правильно, робити розвантажувальні дні. Проводять психологічні вправи.

— Щовечора ми рекомендуємо жінкам, що треба їсти завтра. Наприклад, у білковий день — відварене м"ясо або молочні продукти. На другий день це може бути гречана каша з овочами. Тобто харчуємося роздільно, через кожні 2–3 години потрошку.

Психолог наголошує, що голодування не дає результатів. Коли людина голодує, організм вмикає захисні механізми. І будь-що з"їдене відкладає про запас на випадок наступного голоду. Тому скинуті  таким чином кілограми повертаються з подвоєною силою.

— Якщо їсти часто, ви ніби кажете організмові: "Витрачай усе, без їжі не будеш".

Перше враження від тренінгу було таке, що це якийсь дурдом

Різко скидати вагу теж не можна. Оптимально — 5 кг на місяць. Тоді схуднення не завдасть шкоди здоров"ю.

— Головне, щоб людина була готова докладати зусилля. Чудодійних методів не буває, — упевнена психолог. — Ті, хто не вірить у свої сили, не схуднуть. Треба змінити ставлення до себе. Не завдавати  шкоди переїданням.

Хосрошвілі радить поставити конкретну мету. Наприклад, купити сукню по фігурі чи штани.

— Мені в ательє втомилися речі вшивати, — додає.

Тренінги в центрі проводять два роки. Були випадки, що люди позбувалися по 100 зайвих кілограмів. І багатьох хвороб — набряків, захворювань печінки, гінекологічних порушень. Лікують у "Надії" чоловіків і жінок віком від 18 років. Приходити треба з медичною карткою, щоб можна було підібрати режим харчування.

— Ми не беремося лікувати старих людей та тих, які мають порушення психіки й онкохвороби. Відмовляємо й худим дівчата зі схильністю до анорексії.

Кодування проводиться індивідуально. У тренінгових групах — по 15–20 осіб. Позбавлення від зайвої ваги коштує 600 грн.

Зараз ви читаєте новину «Від зайвої ваги організм зношується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути