Черкащанин 66-річний Василь Пащенко відчув металевий присмак у роті, болі в шлунку. Минуло, коли відмовився від грибів.
— Все життя з дружиною, дітьми й онуками збираємо гриби, — розповідає. — Восени за день маємо по 10 відер опеньків. Смажимо, солимо на зиму. Мариновані жінка подає до картоплі. Й нічого не боліло. А це поїв грибів, і три дні в роті кисло, важко в животі.
Травник порадив перейти на каші з кислим молоком та пити настоянки трав.
— Місяць попив чай із безсмертника, — говорить Василь Пащенко. — Морожені й солоні гриби роздали знайомим, маринованих у банках трохи лишили для гостей. Мабуть, то було таке отруєння.
Металевий присмак у роті означає збої печінки, каже черкаський терапевт 73-річна Марія Василенко.
— Гриби — важкий продукт, бо навантажує підшлункову й печінку. Якщо їсти потроху, то корисні, бо їхня клітковина виводить холестерин і токсини. Боюся отруїтися, тому купую печериці в магазинах. Краще важку їжу — гриби, копченості, жирне м'ясо — вживати вдень.
Не радить гриби дітям до 14 років, бо організм їх не перетравлює.
— Нашкодити печінці можна іншими стравами, коли їсти забагато. Лікувала чоловіка, який теж мав присмак металу в роті. Мало не щодня їв копчені оселедці.
Коментарі
4