вівторок, 03 листопада 2015 05:55

Від герпесу імунна система виснажується і старіє

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.hochu.ua
  Виразки на губах протирають спиртом, шматочком лимона чи алое
Виразки на губах протирають спиртом, шматочком лимона чи алое

— Замучили виразки на губах, бабуся називає їх вогниками, — говорить чернівчанка Ліля Войтович, 26 років. — Кому не скажу, сміються. Дрібниці, минеться. А мені вони так дошкуляють — печуть, потім шкіра тріскається й кровить.

— Насправді герпес спричиняє серйозні проблеми: виснажує організм й ослаблює імунну систему, — зазначає столичний вірусолог Ольга Заброцька, 56 років. — Вірус проникає в організм із вітрянкою. Ховається в нервових клітинах і живе, зачаївшися, десятиліттями. Активізується при ослабленому імунітеті, переохолодженні, стресі, отруєнні.

Герпес ще називають лихоманкою, застудою, бо викликає слабкість, температуру. Пухирці, наповнені прозорою рідиною, нестерпно болять, печуть і сверблять. Простий вірус герпесу вражає лише шкіру. Складний — ще й нервові вузли та слизову внутрішніх органів, викликає вітряну віспу й оперізуючий лишай. Та найнебезпечніше, коли вірус проникає в головний чи спинний мозок.

— Цей вірус паразитує в імунній системі, через що вона виснажується і старіє, — розповідає імунолог Вадим Честяківський, 49 років. — А ще він вражає репродуктивні клітини й спричиняє безпліддя. Він такий живучий, що з організму не виженеш ніяк. Тому при висипах слід пити противірусні препарати, бо погано пролікований герпес лишається в нервових клітинах роками. Можна притлумити його бурхливу д іяльність, зміцнивши імунітет. Їжте якнайбільше натуральних вітамінів, що є в яблуках, гарбузі та буряках.

Добре піднімає імунітет пилок: по чайній ложці тричі на день. Коли висипало, не слід вживати алкоголь і цукор. Виразки на губах протирають спиртом. Замість помади губи змащують цинковою маззю.

Зараз ви читаєте новину «Від герпесу імунна система виснажується і старіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути