пʼятниця, 16 квітня 2010 07:21

Василь Роговський втратив зір за одну ніч

— Усе сталося за одну ніч. Ліг спати нормальний, а прокинувся — сліпий. До цього ще пацієнтів приймав, заповнював медичні картки без окулярів. Машину водив, — розповідає киянин, колишній лікар, Василь Роговський, 87 років. Медсестра заводить його під руку до темної кімнати у столичному Інституті мікрохірургії ока. Тут обстежують зір. Ліве око Роговського набрякло. Воно має катаракту і глаукому.

— Учора праве око прооперували. Молоді лікарі хваталися за голову, що не можливо одразу зробити операцію і на глаукому, і на катаракту. Тоді до роботи взявся Юрій Кондратюк. Він професор. Усе за півтори години зробив. Укололи в око тоненькою голкою знеболювальне, у вену ввели якесь заспокійливе. Ніякої болі не було. За операцію не платив, бо я учасник бойових дій і киянин.

Запитую, чи бачить він тепер.

— Краплі утворюють плівку, тому важко сказати, як я бачу. Ліве око задавнене, його оперувати не будуть. У нас у медиків не прийнято обстежуватися. 15 років назад мене тут дивилися. Я знав, що маю невелику катаракту, але змахував рукою. Думав, якось буде.

Чи буде бачити Роговський, лікарі не кажуть.

— Усе залежить від того, наскільки ушкоджені очні нерви від високого внутрішньоочного тиску, — каже Оксана Жданова, 30 років, офтальмохірург Інституту. — Він є причиною глаукоми в більшості випадків. Хвороба протікає безсимптомно. Людина нічого не відчуває. Лише на задавнених стадіях може виникати біль в очах.

При глаукомі звужується поле зору. Людина не бачить, що відбувається збоку. Також можуть виникати райдужні розводи, коли дивитися на електролампу, свічку.

При глаукомі людина не бачить, що відбувається збоку

— Пацієнти приходять зі скаргами — щось затуманилося, не бачу. Але це вже ознаки задавненої хвороби. Для профілактики після 40 років потрібно щороку перевіряти очний тиск. Це можна зробити в поліклініці безкоштовно. Між очним і артеріальним тиском існує залежність. Але є глаукоми, які виникають у людей зі зниженим тиском. Бо око — це шматок головного мозку, якій винесений на периферію.

Михайло Пшинченко, 63 роки, з Івано-Франківська третій день лежить в Інституті мікрохірургії. Довкола лівого ока сліди зеленки. Два дні тому йому зробили операцію.

— З очима проблеми почалися з 2001 року. Але доброго обстеження не проходив. Я навіть не знав, що є таке поняття, як очний тиск. Коли його поміряли, був втричі більший від норми. Правим оком бачу заледве. На лівому прооперували катаракту. Перед цим постійно якийсь туман був. Але бачити перестав раптово.

У 40–50% хворих розвивається, окрім глаукоми, катаракта, каже Наталія Обухова, 39 років, заступник головного лікаря Інституту мікрохірургії ока.

— Ці недуги важко розрізнити. Після лікування катаракти зір завжди відновлюється. Глаукому вилікувати неможливо, але операція все одно потрібна, аби знизити тиск і зупинити пошкодження зорового нерва.

2009 року в Києві зареєстрували 16,5 тис. хворих на глаукому. За минулий рік зробили 1600 операцій.

Зараз ви читаєте новину «Василь Роговський втратив зір за одну ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути