пʼятниця, 02 липня 2010 07:08

Судоми виникають через плоскостопість

"Серед ночі часто прокидаюся від того, що ногу хапає корч (судома. — "ГПУ"). Від чого це може бути? Чула, що бракує кальцію. А мій знайомий скаржиться, що корчі хапають у ставку. Поясніть, що то таке робиться?"

Галина ПИЛИПІВ, 49 років, Львів

— Судоми виникають через погане постачання крові до м"язів. Кінцівки залишаються без притоку кисню та починають скорочуватися, — розповідає донецький терапевт Семен Воронько, 41 рік. — Плавання в холодному ставку посилює спазми, бо м"язи втомлюються і потребують ще більше кисню, а капіляри звужуються. Якщо кровообмін порушений, судома може з"явитися навіть у воді температурою плюс 23–25 градусів. Потрібно вийти з води та чимось уколоти зсудомлений м"яз або сильно придавити його великим пальцем руки. Це поверне кров. Постійте на зсудомленій нозі 2–3 хвилини, це теж нормалізує кровопостачання.

Від судороги допомагає суміш із двох столових ложок гірчиці та ложки оливкової олії. Нею натирають кінцівку, яку схопив спазм. Суміш швидко зігріває м"яз. Ще можна змастити лимоном, кислота якого стимулює кровопостачання капілярів. Слід прийняти аспірин, він розширює судини.

Київський лікар-гематолог Петро Васильцев, 34 роки, каже, що причиною корчів може бути нестача в організмі калію чи кальцію. Вони відповідають за електричний стан крові. Коли в крові мало солей, вона не може контролювати м"язову активність.

— До судом призводить захворювання хребта. Канали постачання крові до м"язів перекриваються, і виникає спазм. У хворих остеохондрозом корчі можуть бути навіть, коли вони просто йдуть по вулиці. Ще однією причиною судом є плоскостопість. М"язи ніг перенапружуються через погану поставу.

Зараз ви читаєте новину «Судоми виникають через плоскостопість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути