понеділок, 08 липня 2019 07:56

Стрес спричиняє недуги щитовидної залози

Автор: WWW.RIARA.COM.UA
  Аутоімунний тиреоїдит — захворювання щитовидної залози, що руйнує клітини органа
Аутоімунний тиреоїдит — захворювання щитовидної залози, що руйнує клітини органа

— Поки дочекалася сина з АТО, то сама злягла. Не було півроку жодної звістки, і я на нервах себе гризла, — розповідає Олена Поліщук, 51 рік, із Рівного. — Від того почало душити в горлі. Думала застудилася, поки не стало боляче волокти ногами. Ноги стали ватними, і коліна викручувало.

У жінки діагностували аутоімунний тиреоїдит. Це запальне захворювання щитовидної залози, що руйнує клітини органа. Воно є хронічним, проходить безсимптомно, тому людина не підозрює про нього. Проявляється першінням у горлі, тиском у шиї, щитовидна залоза збільшується, суглоби болять. Хвороба невиліковна. Можна лише полегшити стан прийманням гормонів. Для цього достатньо "гасити" загострення і контролювати вироб­лення гормонів щитовидною залозою.

— Ця хвороба не береться незвідки. Передається у спадок, але "розбудити" її може сильний стрес і нестача йоду. Особливо часто таке буває у жителів західних областей. Це регіони з абсолютним йододефіцитом, — розповідає Сергій Нудищук, 40 років, столичний ендокринолог. — Люди недоотримують йод із їжею, тому потрібно добирати його самому. Від препаратів із йодидом калію або йодованої солі. Користь від неї буде тільки в свіжому вигляді. Йод швидко руйнується і зникає з консервації.

У разі дефіциту йоду в організмі може подвоюватися рівень холестерину. Якщо підозрюють цей діагноз, роблять аналіз крові, ультразвукове дослідження або томографію щитовидної залози.

— Через недостатню роботу щитовидки обмін речовин сповільнюється. У судинах інтенсивніше відкладаються холестеринові бляшки, активніше розвивається атеросклероз. Якщо нормалізувати рівень тиреоїдних гормонів, то холестерин знизиться. Для цього потрібно щодня пити гормон у таблетках.

Зараз ви читаєте новину «Стрес спричиняє недуги щитовидної залози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути