Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 15:22

Сергієві Хітуну пришили третю нирку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Хітун відпочиває у Маріїнському парку в Києві. 1998-го в нього відмовили нирки. Про те, що у чоловіка ще й хвора печінка, свідчить жовтуватий відтінок білків очей
Сергій Хітун відпочиває у Маріїнському парку в Києві. 1998-го в нього відмовили нирки. Про те, що у чоловіка ще й хвора печінка, свідчить жовтуватий відтінок білків очей

Киянин Сергій Хітун, 56 років, тричі на тиждень ходить очищувати кров на апараті. Нирки в нього усохли через хворобу.

Сергій Васильович — полковник у відставці. Каже, проблеми з нирками почалися у 40 років. Тоді він служив у Росії. У частині проводили ядерні випробування, також мав справу з токсичними речовинами.

— Приїхав у відпустку до Києва, — згадує. — Лікарі перевірили нирки і виявили запалення, при якому вражаються судини. Приписали таблетки і трави.

1996 року Хітун звільнився з армії і переїхав до Києва. Тоді нирки почали боліти:

— Різкий біль у попереку перебивав подих, я не міг вдихнути. Боліли по черзі обидві нирки.

В Інституті нефрології чоловікові упродовж чотирьох місяців намагалися лікувати нирки, але хвороба прогресувала. До 1999 року йому раз на тиждень очищували кров.

— У лютому перевівся з третьої лікарні у військовий шпиталь, — веде далі. — Там запропонували пересадити здорову нирку від донора. Якби вона прижилася, більше не треба було би чистити кров.

За пропозицією одеських лікарів, Сергієві Васильовичу зробили операцію в Одеській обласній лікарні. На той час свої нирки в нього усохли, але їх не видаляли. Здорову нирку підшили поруч. Пізніше Хітун дізнався, що в донора, який помер, було запалення оболонки мозку.

Лікарі казали, що це не шкодить іншим органам. Мовляв, недуга вразила лише мозок. Але пізніше він прочитав, що хвороба розноситься по всьому організму.

За місяць у Хітуна піднялася температура і погіршилися показники крові. Лікарі вирішили почистити нирку й урізали орган на 4 см.

Лікарі урізали орган на 4 сантиметри

— Однак температура не спадала, — згадує чоловік. — Мені зробили ще шість операцій: відкривали рану, ставили катетери, але 17 січня 2000 року довелося видалили нирку. І знову діаліз, тепер тричі на тиждень.

У лютому в лікарні у Хітуна виявили гепатит В і С. Такий самий діагноз був у іншого пацієнта, якому пересадили другу нирку донора.

Сергій Васильович нарікає, що одеські лікарі не перевірили органи на гепатит. Висновок незалежного медексперта свідчить: медики не діагностували донорські нирки перед імплантацією.

— У березні мене виписали і відправили додому. Знову до київського шпиталю, — каже Хітун.

Тепер у нього болить печінка. Докучав біль у суглобах, кістках, м"язах, нило у правому підребер"ї, почав погано спати, погіршився зір.

Аби лікувати гепатит, потрібні дорогі ліки, тому сьогодні Сергій Хітун проходить лише безкоштовну підтримувальну терапію для печінки.

— У хворого повністю перестали функціонувати нирки з 1998 року. Він на діалізі, як діабетик на інсуліні. Постійно потрібно чистити кров, — пояснює лікар Роман Кішко, 47 років, керівник відділення інтенсивної терапії військового клінічного шпиталю.

Говорить, лише по нирках у пацієнта діагноз на півсторінки. До всього, хвора печінка.

— Одна з основних функцій печінки — знешкоджувати токсичні речовини. Гепатит не дає їй цього робити, — продовжує Кішко. — Аби підтримати орган, Сергій Васильович раз на півроку лягає на стаціонар. Тоді ж робимо повний аналіз організму і коригуємо лікування. Приміром, на сьогодні найбільше ускладнень дають нирки.

Аби отримати гроші на препарат пегінтрон для лікування печінки, Сергій Хітун судиться з лікарями. Українські суди не визнали медиків винними. Нині його справу розглядають у Європейському суді з прав людини.

Зараз ви читаєте новину «Сергієві Хітуну пришили третю нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути