четвер, 26 квітня 2007 19:09

Ритм серця регулює маленький комп"ютер

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Черкащанка Лідія Чубар перед випискою з обласного кардіоцентру
Черкащанка Лідія Чубар перед випискою з обласного кардіоцентру

53-річній Лідії Чубар із Черкас у кінці березня зробили операцію на серці. В обласному кардіологічному центрі їй поставили двокамерний кардіостимулятор — маленький комп"ютер, який регулює ритм серця.

— Проблеми з серцем у мене почалися після ангіни. Я її перенесла на ногах.

У 70-х Лідія Чубар працювала на БАМі, в Тинді Амурської області. Восени поїхала на збір овочів. Там захворіла. До найближчого медпункту було далеко їхати. Жінка нездужала, але ходила на роботу. Це дало ускладнення на серце.

— Почалися приступи ядухи. Мені було тоді 30 років. Весною у Благовєщенську-на-Амурі зробили першу операцію, — Лідія Григорівна закашлялася. — Після ангіни звузилися судини. Це заважало нормальному кровообігу. Після операції, у 1983 році, приїхала в Черкаси.

Лідія Григорівна каже, що донедавна із серцем зверталася лише в поліклініку. А то почала відчувати раптову втому. Взяла на роботі в банку кілька вихідних.

Кардіограма показала 40 ударів на хвилину

— 13 березня вночі мені стало погано. Під час приступу навіть ковдра здавалася важкою. На тумбочці біля ліжка завжди стоять ліки. Не було сили до них дотягнутися. Хотіла покликати сина, йому 15 років. Але задихалася, не могла й слова вимовити, — розповідає, як знепритомніла.

Коли жінка прийшла до тями, якось дотяглася до ліків. Прибіг на допомогу син. Завідувачка кардіологічного відділення третьої міської лікарні Черкас Маргарита Гончаренко направила хвору до обласного кардіоцентру. Бо кардіограма показала 40 ударів на хвилину.

— До операції у жінки дуже повільно скорочувався серцевий м"яз. Без кардіостимулятора серце саме вже не могло працювати, — пояснює головний лікар черкаського кардіологічного центру Світлана Журба, 53 роки.

Однокамерний кардіостимулятор коштує 3270 грн. Їх установлюють за гроші обласного бюджету. На двокамерний за 17 тис. грн кошти виділяє держава. Лікарі запропонували пацієнтці поставити двокамерний кардіостимулятор. У кінці березня Лідію Чубар прооперували.

— Кардіостимулятор із титану ми зашили глибоко під шкіру, — розповідає лікар-кардіохірург 32-річний Олександр Білоус, завідувач відділення електрокардіології серця. — Від нього до шлуночка серця і передсердя підключені два діоди.

Кардіостимулятор програмують відповідно до темпераменту пацієнта. І навантаження на серце регулює датчик. Для цього Лідія Чубар учора приїздила у столичний Інститут серцево-судинної хірургії імені М. Амосова. Після операції жінка зможе жити повноцінним життям, упевнені лікарі.

Деякі операції роблять без розтину

— Черкащани не охоче їздили на операції серця до Києва. Там черга розписана до 2009 року та й психологічно складно , — розповідає головний лікар закладу Світлана Журба. — У 2004 році у Черкасах створили кардіологічний центр. У нас є всі необхідні лікарі —  кардіологи, ангіорентгенхірурги, кардіохірурги. Торік прооперували сімох людей із WPW-синдромом (він супроводжується смертельними порушеннями ритму). Троє з них — до 20 років, а решта — до 35 років. Був високий ризик, що вони можуть померти. А тепер ці пацієнти здорові. Наші хірурги такі операції роблять без розтину: через судини до серця проникають електродами.
За неповних три роки у Черкаському обласному кардіологічному центрі прооперували близько 700 хворих. Там роблять аортокоронарне шунтування (операції на коронарних артеріях серця, протезування клапанів) при набутих вадах. Обстежують і оперують хворих із найскладнішими порушеннями ритму та провідності. До Черкас приїжджають лікуватися з Кіровограда, Вінниці, Полтави.
— Подібний кардіоцентр відкривається у Хмельницькому. Полтава планує — їздять до нас переймати досвід. Вінниця думає, — каже Світлана Журба.

Зараз ви читаєте новину «Ритм серця регулює маленький комп"ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути