понеділок, 30 листопада 2020 07:26

Рак простати сповільнюють гормонами

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОЛЕКСАНДРОМ СТАХОВСЬКИМ
  Онколог Олександр Стаховський (на знімку — праворуч) видаляє рак простати через проколи або розрізи. ­Операція у середньому триває три години
Онколог Олександр Стаховський (на знімку — праворуч) видаляє рак простати через проколи або розрізи. ­Операція у середньому триває три години

— Соромно помирати від недуг, які лікуються. Однією з них є рак передміхурової залози. Це найчастіше онкозахворювання у чоловіків. Якщо вчасно його діагностувати, пацієнт швидко видужує, — розповідає Олександр Стаховський, 35 років, онколог-уролог столичного Інституту раку.

Щороку в Україні у кожного шостого чоловіка діагностують рак простати. Для привернення уваги до цієї проблеми 2003 року австралійські лікарі започаткували акцію "Вусатий листопад". Проходить під лозунгом: "Будь чоловіком — сходи до уролога". За її умовами, місяць чоловіки не бриють вуса та бороди. Коли в них запитують причину зміни зовнішності — нагадують про необхідність раз на рік оглядатися в уролога.

— Цю акцію підтримує 21 країна. Я привіз її до нас із Канади, де проходив стажування. З колегами проводимо її вже 10 років, — додає Олександр Стаховський. — У нас чоловіки не звикли дбати про здоров'я. Їм або ніколи, або бояться лікарів.

Простата виробляє секрет, що стимулює сперматозоїди до активних дій. Без цієї залози не може відбутися запліднення. Розташована перед сечовим міхуром, біля прямої кишки. Тому саме через неї зручно робити ректальний огляд. Це не боляче, але часто чоловіки соромляться проходити обстеження.

— Рак простати не болить. Він рідко проявляється, тільки на пізніх стадіях, коли лікування вже не допомагає. Перші сигнали, на які чоловіки мають звернути увагу — це часті позиви до сечовипускання й пробудження вночі, слабкість струменя сечі. Вони не нагадують ознаки раку, тому люди й не перевіряються. Стають чітко виражені на пізніх стадіях, коли хвороба важко піддається лікуванню. При розвитку пухлини простати знижується ерекція та статевий потяг. Чоловіки списують збої в організмі на вік, нерви. Є такі, що починають пити настої трав, але це тільки гає час і ускладнює хворобу, — говорить Стаховський.

Для виявлення недуги слід здати аналіз крові на ПСА — простат-специфічний антиген. Його варто робити чоловікам після 58 років. Середній вік діагностування раку простати — 63 роки. Призначають гормони для сповільнення росту пухлини. Коли це не діє, простату потрібно видалити. Операція триває 3 год. Якщо пацієнт звертається на початку хвороби, вдається зберегти сексуальну і дітородну функцію.

— Називаю її операцією вихідного дня. Втручання проводжу в п'ятницю, а в понеділок виписую пацієнта додому. Недавно був на прийомі 60-річний чоловік із раком простати на початковій стадії. Прийшов через затримку сечі. Йому місцеві лікарі встановили катетер для її відводу і призначили курс гормонів. Вони сповільнюють ріст пухлини, але не виліковують. В Інституті раку йому зняли катетер і видалили простату. Це зробили за 3 години. Можна оперувати через розріз або проколи.

Для запобігання хворобі радить кілька разів на тиждень їсти морепродукти, овочі, гарбузове насіння, корінь селери й петрушки та волоські горіхи. Також чоловікам не слід захоплюватися сауною. Висока температура порушує вироблення сперматозоїдів. Після одного відвідання вони відновлюються місяць.

— Основа чоловічого здоров'я — регулярне статеве життя. У середньому секс має бути двічі на тиждень, — додає Олександр Стаховський.

Зараз ви читаєте новину «Рак простати сповільнюють гормонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути