Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2013 05:30

Напади епілепсії минають після операції

 

20-річний Ростислав зі Львова змалку страждає на епілептичні напади. Перший стався в 4 роки.

— Тривало по пару секунд, — розповідає мати 52-річна Тетяна Василівна. — Син утрачав свідомість, у нього чорніли губи і пальці. В 5 років приступи мав двічі на рік. У 6 — уже тричі. З кожним роком все більше. В 14 років дуже великий напад — сина трясло, з рота йшла піна. Тоді ледь не помер. Лікувались у невропатолога у Львові. Приймали препарати від епілепсії. З часом збільшували дозу, але це не допомагало.  Чотири роки тому МРТ показала, що у сина пухлина в мозку. Рік на обстеженні бачили, що вона не росла, але й не зменшувалася. Напади тривали. Вирішили робити операцію.

Пухлину хлопцю видалили в Міжнародному центрі нейрохірургії. Директор Ігор Курілець із колегами з Лондона оперував 10 год. Після втручання напади у хворого зникли.

— Після вдалої операції вони або минають, або стаються набагато рідше, — говорить Ігор Петрович. — Хірургічне втручання призначають, якщо уражена ділянка мозку невелика, чітко визначена і не відповідає за життєво важливі функції, наприклад, мовлення чи слух. Під час операції її видаляють. Дехто з пацієнтів потім все одно потребує протиепілептичних ліків. Але дози значно менші.

Хірургічне лікування може допомогти 20% хворих на епілепсію.

— У половині випадків ми не знаємо, чому виникає недуга. Решта хворіють через пухлини, вроджені вади та запалення мозку. Також родова пляма в корі може викликати електричні розряди. Їх можна усунути хірургічним шляхом.

У двох зі 100 українців епілептичні напади бувають хоча б раз у житті. За світовою статистикою, діагноз епілепсія має одна людина з тисячі.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78,

0(44) 592 90 79.

Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, Лікарня Святого Луки,

тел. 0(522) 36 60 01.

Західноукраїнська філія: Львівська обл., Стрий, вул. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (сьомий поверх), тел. 0(67) 89 10 000.

www.neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Напади епілепсії минають після операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути