понеділок, 12 червня 2017 00:20

Під час канікул школярам варто перевірити зір

Автор: Денис Скриль
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”У лікарів, як і в батьків, єдина ціль — зупинити розвиток короткозорості”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”У лікарів, як і в батьків, єдина ціль — зупинити розвиток короткозорості”

Проблеми із зором у підлітків набули великого поширення. Діти мало ходять і бігають, а більше сидять за комп'ютерами й телефонами. Щоб проблеми не переросли в хронічні хвороби, офтальмологи рекомендують перевіряти зір під час літніх канікул.

— Одна із найпоширеніших хвороб серед дітей — міопія, чи короткозорість, — каже Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві. — Народи мають різну генетичну схильність до цього захворювання ока. Одна із найбільш уражених націй — японці. На Полтавщині також досить багато дітей, які мають короткозорість. Розвиток електроніки та комп'ютерів збільшили проблему. Особливо це стосується 8-річних дітей. У них може розвинутися спазм акомодації (порушення роботи очного м'яза. — ГПУ) через постійну фіксацію на предмети з близької відстані й малорухливий спосіб життя. Це передвісник короткозорості. Бо кришталик фокусується м'язами, що через напруження застигають в одному положенні. Спазм можна зняти ліками, але для цього потрібно пройти діагностику. Школярам це найлегше зробити під час канікул.

Якщо в дитини вже виявили короткозорість, що порадите батькам?

— У лікарів, як і в батьків, єдина ціль — зупинити розвиток хвороби. Адже прогресуючу форму лікують лише після 20–24 років, коли очне яблуко повністю сформується. Раніше були технології склеропластики. За око закріпляли імплантат, який не дозволяв міопії рости. Але результативність цього хірургічного методу викликає сумніви.

Неналежна гігієна та гіподинамія теж можуть сприяти розвитку недуги.

Окуляри та контактні лінзи можуть зупинити розвиток короткозорості?

— Якщо в підлітка вже є короткозорість, то окулярами та контактними лінзами ми можемо лише додати комфорту в життя. Вилікуватися ними неможливо. Які б не були гарні окуляри, для підлітка — це стрес. Від дискомфорту під час фізичних вправ до комплексів від насмішок однолітків. Контактні лінзи потребують підвищеної уваги до гігієни, й у них не можна перебувати в загазованих приміщеннях. Адже лінза накопичує шкідливі гази. Також до нас зверталися підлітки, які мали серйозні запалення очей — купалися у лінзах в озерах або ставках. Це категорично заборонено. Бо після таких складних запалень легко втратити око.

Чи є альтернативи хірургічного втручання для збереження зору дітям?

— На даний момент найкращий результат дають надсучасні, революційні, технології. Кілька років тому в США створили лінзи Paragon. Завдяки терапевтичній корекції вони дозволяють отримати практично 100-відсотковий зір і затримати розвиток короткозорості у підлітків. Це тверді лінзи, через які кисень легко досягає рогівки. Виготовляють їх індивідуально. Перед цим має бути цілковите обстеження очей, зняття спазму акомодації медикаментозно та виявлення короткозорості. Складну структуру лінзи виробляють винятково в США. В Полтавській області тільки в офтальмологічному центрі "Іріс" є необхідне обладнання, яким можна правильно діагностувати й вирахувати корекцію. Адже для виготовлення лінз Paragon потрібна сучасна топографії рогівки в 3D-просторі. Ми маємо таке унікальне обладнання.

Яка відмінність лінз Paragon від контактних лінз?

— Які б не були тонкі контактні лінзи, але шкоду для ока вони все ж наносять — зменшується кількість повітря, необхідного рогівці. Лінзи Paragon не потрібно носити цілий день — надягають лише на ніч. Епітелій рогівки заповнює форму лінзи й запам'ятовує її на один-два дні. Коли вранці дитина знімає прозорі лінзи — отримує 100% зір. Не потрібні ні окуляри, ні контактні лінзи. Це зручно та комфортно. А найголовніше — дає можливість зупинити розвиток короткозорості, що небезпечна для підлітків.

Коли пацієнт досягне 24 років, то може вибрати — використовувати лінзи Paragon надалі чи хірургічно завдяки ексімер-лазеру виправити зір.

Загалом лінзи Paragon рекомендують використовувати до 40 років, але досвід виробника й зарубіжних колег вказує, що результат є і в 45 років. Потім настають вікові зміни й потрібно стежити за можливим розвитком катаракти та глаукоми в пацієнтів.

Офтальмологічний центр "Іріс" має велику практику успішних операції стосовно відновлення зору. Які хвороби найбільш поширені?

— На першому місці стала катаракта. Саме від цього захворювання найбільше людей утрачають зір по всьому світі. Якщо раніше це була хвороба літніх людей, то зараз омолоди­лася. Вроджена катаракта — рідкісна. А от із віком висока ймовірність захворіти є в кожного. При катаракті кришталик ока стає непрозорим і твердіє. Люди одразу починають погано бачити. На друг ому місці й поширена на Полтавщині — це глаукома. Її ознаки часто незначні та тривалі. Тому її також називають "тихим крадієм зору". Є небезпечні форми глаукоми, що протікають безболісно й непомітно. Процес втрати зору може тривати кілька років. Пацієнт починає помічати, що має проблеми із зором, коли майже осліпне. Таку форму глаукоми можна діагностувати лише під час обстеження в офтальмолога.

Які рекомендації дають офтальмологи для збереження зору?

— Після 40 років варто хоча б один раз на рік обстежувати зір, а після 50 — обов'язково це робити. Перевіряти тиск в оці, щоб передчасно виявити розвиток глаукоми. У нашому центрі маємо обладнання, яким можемо прогнозувати глаукому в найближчі три роки. Особливу увагу на зір потрібно звертати гіпертонікам і хворим на цукровий діабет. Ці люди в групі ризику, тому мають дбати про зір.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій

Офтальмологічний центр "Іріс" оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики й лікування очних захворювань, зокрема катаракти. Ми приймаємо пацієнтів без направлень.

Тетяна Д'яконова раніше була головним офтальмологом Луганська. Тепер оперує в медзакладах кількох областей. А також — пацієнтів за кордоном. Вона зробила понад 25 тис. операцій.

Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги — лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапев­тична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті. Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Під час канікул школярам варто перевірити зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути