Понеділок, 23 березня 2015 05:05

Печія минає від насіння льону

Львів'янка 52-річна Людмила Дрозда та її сім'я сім років не їдять дріжджів. Жінка пече хліб на заквасці.

— Прочитала про дріжджі. Найбільше вразило, що їх забороняють онкологи. То чого чекати раку. Перестали їх їсти і стали здоровіші. До лікарів не ходимо, відколи свій хліб їмо. В чоловіка минула печія і в сусідів. У нас хліб беруть, — розказує. — Так усім прийшовся до смаку, що й замовляють на презенти. Беремо буханець, коли в гості йдемо.

Закваску робить із шишок хмелю та родзинок. Заливає водою і додає меду, щоб бродило. Борошно родина робить сама.

— Чоловік купив млинок і меле пшеницю, жито. Виходить цільно-зернове, що всі дієтологи радять. Роблю хліб і на відвареній картоплі, з пророслого житнього зерна. Додаю в тісто різні суміші круп та насіння. Кунжут, льон, мак, гарбузове. На кавомолку розмелюю. До кожного хліба — свої складники.

— Печію відчувають, коли шлунок надміру скорочується. Під час нападу їдять несмажене гарбузове насіння. Це безпечніше, ніж пити соду. Сода — шлях до гастриту й раку шлунку. Треба не болючі наслідки знімати, а шукати причину. Хліб без дріжджів менше навантажує шлунок. Тому й минає печія. Але з дріжджами вона не має зв'язку, — каже столичний дієтолог Борис Скачко, 51 рік. — Відмова від дріжджового хліба — не панацея від печії. Швидше за все, вона минула завдяки насінню льону. Понижує кислотність шлунку й сприяє швидкому очищенню кишківника. Їжа не затримується і не встигає забродити. Але захоплюватися льоном небезпечно, бо містить багато синильної кислоти. Можна повільно отруюватися.

Зараз ви читаєте новину «Печія минає від насіння льону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі