вівторок, 19 грудня 2017 07:01

Від ревматоїдного артриту частіше потерпають жінки

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.diagnostinfo.ru
  Симптомом артриту може бути припухання суглобів. На дотик вони гарячі
Симптомом артриту може бути припухання суглобів. На дотик вони гарячі

Запалення вражає серце, печінку й нирки

Киянка Ірина Скляренко, 46 років, привела на прийом до ревматолога свою 20-річну доньку Вікторію. В неї опухають пальці рук. Розповідає лікареві — почалося це три роки тому, болів один палець. Зараз — кілька. Рентген показав поліартрит першого ступеня.

— Найімовірніше, це — ревматоїдний артрит. Причому запущений, — говорить Олена Кущ, 52 роки, лікар-ревматолог. — Після першої скарги дівчині слід було негайно піти до медиків. Лікування необхідно починати в перші три місяці після появи запалення. А ще краще — в перші тижні. Втрачено три роки. Призупинити запальний процес складно.

Якщо ревматоїдний артрит не лікувати, кожен другий пацієнт протягом п'яти років стає інвалідом.

— При ревматоїдному артриті деформуються кістки. Жінки потерпають від нього частіше. Вважають, що суглоби болять у людей старшого віку. Однак нерідко подібне буває в молодих. Такі пацієнти затягують зі зверненням до лікаря. На стан кісток впливає гормональний фон. Велике значення має спадковість. Якщо є зайва вага — суглоби зношуються швидко, — пояснює ревматолог.

Часто хворі плутають артрит і артроз. Це різні хвороби.

— При артрозі вражаються тільки суглоби. При артриті — йде запалення у всьому організмі. Страждає серце, печінка й нирки. Біль — одна з головних ознак артрозу й артриту. Проте болить по-різному. При артрозі він несильний і проявляється при русі й навантаженні. При артриті біль у спокої не вщухає. Загострюється вночі, між третьою і п'ятою ранку.

М'ясна їжа провокує відкладення солей

— 54-річний пацієнт плакав від болю. Скаржився — великий палець правої ноги немов затиснутий залізними лещатами, — розповідає ревматолог Олена Кущ.

— Стала з'ясовувати, що спровокувало напад. Чи не алкоголь часом? Хворий запевняв — випиває "потрошку". А потім зізнався. Два тижні таки зловживав. Проводив переговори. І все з чаркою під м'ясні й рибні закуски.

М'ясо багате на пуринові речовини, що підвищують рівень сечової кислоти в крові. Через це на оболонці і в порожнині суглоба накопичуються солі. Вони й спричиняють запалення.

Симптомами артриту також може бути припухання суглобів. На дотик вони гарячі. Болять очі — ніби насипали піску. Людину лихоманить, вона сильно потіє.

— Якщо вам вже ставили один з діагнозів, варто переглянути ставлення до харчування. Відмовитися від червоного м'яса, продуктів із підвищеним вмістом жирів. Надавайте перевагу рибі й морепродуктам. Їжте овочі, фрукти. Для кісток корисні хрящі й желатин, холодець. Слід збільшити споживання води до 2–3 літрів на день. Відмовтеся від алко­голю. Приймайте вітаміни групи A, D, B і кальцій. Обов'язково захистіть суглоби від переохолодження. Носіть взуття на зручному каблуку. Контролюйте вагу, — радить Олена Кущ.

Для профілактики артриту й артрозу вистачить помірного фізичного навантаження. Воно допомагає зменшити вагу й посилює кровообіг. Зміцнює м'язовий корсет.

— Найкорисніші — заняття в басейні, — додає Олена Кущ.

Зараз ви читаєте новину «Від ревматоїдного артриту частіше потерпають жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути