понеділок, 24 лютого 2020 05:16

Остеохондроз маскується під біль у серці

Автор: ФОТО надане клінікою Орто Сано
  При остеохондрозі призначають фізіотерапію й лікувальну гімнастику. Пацієнтам зміцнюють м’язовий корсет і вчать правильно навантажувати хребет
При остеохондрозі призначають фізіотерапію й лікувальну гімнастику. Пацієнтам зміцнюють м’язовий корсет і вчать правильно навантажувати хребет

— Років п'ять тому почалися проблеми із шиєю. Спершу турбували легкі, ледь відчутні посмикування. З часом біль став виразніший. Такі приступи траплялися, що голову повернути не могла, — розповідає 28-річна Марина Осипенко із Херсона.

— Спершу рятувалася перцевим пластиром, пила знеболювальні, — продовжує. — Потім це перестало діяти. Не могла терпіти, пішла до лікаря. Направив на магніто-резонансну томографію. Там виявили остеохондроз шийного відділу. Курс лікування допоміг, але ненадовго. Періодично шию клинить.

Остеохондроз — хронічна хвороба. Загострюється, якщо людина не дбає про профілактику. Здебільшого недуга виникає через малорухливий спосіб життя або постійне перевантаження хребта.

— Робота, пов'язана з підніманням важких предметів, частими змінами положення тулуба, різкими рухами, а також неправильне навантаження при заняттях спортом — усе це сприяє розвитку остеохондрозу, — каже невролог 44-річна Анна Галич із Києва.

Основним симптомом є біль в ураженому відділі хребта.

— При грудному остеохондрозі біль найчастіше віддає під лопатку або в грудину. Може здаватися, що болить серце. А насправді — причина в хребті.

Для шийного остеохондрозу характерний біль не тільки в шиї, а й у плечах. Можливі часті головні болі, запаморочення з короткочасною непритомністю, поява мушок перед очима.

— Тому що при шийному остеохондрозі порушується кровопостачання мозку, — говорить Анна Галич. — Можуть ­виникати відчуття, подібні до проявів гіпертонії.

Остеохондроз дає про себе знати онімінням і поколюванням у кінцівках. Часто є причиною хропіння й проблем із диханням.

— Повністю вилікувати остеохондроз неможливо. Зміни в хребті незворотні. Хребці "зношуються".

Основне завдання — прибрати симптоми й не дати недузі прогресувати. Допомагають у цьому фізіотерапія й лікувальна гімнастика.

— Важливо не перевантажувати хребет. Зміцнювати м'язовий корсет, більше рухатися, — додає Галич.

Лікарі радять не перебувати тривалий час в одній позі. Її слід змінювати кожні 15–20 хв. Корисно періодично розминатися. Важливо стежити за правильною поставою.

— Сидіти треба так, щоб спина щільно прилягала до спинки стільця. Не нахиляйте сильно голову і не згинайте тулуб, щоб не напружувати м'язи тіла. Якщо не навчитися правильно сидіти й стояти, хребцеві диски перестануть виконувати свої функції. Почнуть утворюватися грижі.

При загостренні остеохондрозу для зменшення болю можна приймати нестероїдні протизапальні препарати.

— Напругу у м'язах допомагають зняти масажі, — каже Анна Галич. — Однак робити їх повинен фахівець, інакше ушкоджені хребці травмуються ще більше.

Зараз ви читаєте новину «Остеохондроз маскується під біль у серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути