понеділок, 13 липня 2020 06:36

"Ноги набрякають, ніби накачані насосом"

Автор: ФОТО НАДАНЕ СЕРГІЄМ ЧЕМЕРИСОМ
  Судинний хірург Сергій Чемерис виконує передопераційний ультразвуковий огляд вен. Процедуру потрібно проводити стоячи, обстежувати обидві ноги
Судинний хірург Сергій Чемерис виконує передопераційний ультразвуковий огляд вен. Процедуру потрібно проводити стоячи, обстежувати обидві ноги

— Вени на ногах появилися після 30 років. Тоді робила продавцем. Сім років тягала ящики, мішки. Потім влаштувалася на ферму. Щодня на ногах, дома косила, поралася на городі. Ноги були страшні, у венах, аж фіолетові, ще й у ґулях, — розповідає 65-річна Тетяна Григор'єва зі Сміли на Черкащині.

— Якось працювала на городі й тромб відірвався. Відчула, як щось хлюпотить у правому чоботі. Роззула, а там кров била фонтаном. Підняла ногу й стало менше лити. Приїхала лікарка, перев'язала й сказала, щоб довго лежала з піднятою ногою. До вечора стало краще, але на ніч знов розпочалася кровотеча. Затиснула рану, загорнула пакетом і повезли мене в лікарню. Там зробили перев'язку. Тиждень вдома пролежала.

Після обстеження в обласній судинній хірургії лікарі призначили носити еластичні гольфи з високою компресією. Вони покращують кровообіг. Через розширені вени на ногах жінці дали третю групу інвалідності. Двічі на рік прокапувалася у лікарні.

— Раз поклали в палату з жінками, які мали виразки на ногах, — продовжує Тетяна Григор'єва. — Вдень і вночі "сичали" від болю. Лікар казав — якби носили гольфи, до такого б не довели. Але раніше вони були в дефіциті. Шукали через знайомих. За пару платила 400 гривень. Вистачало на місяць. Їх треба щодня прати, не викручувати, сушити на рушничку, а не на сонці. Рвалися, пускали "стрілки". Після латання вже не такі еластичні. Почала купувати в секонд-хенді. Якісніші за наші, гумка не передавлює ноги. Ношу гольфи вже 16 років. Як не надіну, ноги набрякають, ніби накачані насосом. Маю з десяток пар.

Через проблеми з венами лікарі відмовлялися проводити Тетяні Григор'євій планову операцію з ендокринології.

— Анестезіолог вимагала висновок з інституту Шалімова про те, що не маю тромбів. Сказала, як відірвуться, помру на операційному столі. Узіст 40 хвилин обстежував мої ноги. Свіжих тромбів не було, а давні — повростали в тканини й стали безпечні. Прохідність у венах була, тому погодились оперувати.

Тепер щоранку, не встаючи з ліжка, робить ногами вправи — "велосипед", "ножиці", "пише" цифри. Надіває гольфи. Ноги наприкінці дня лише трішки набряклі. Стояти довго й сидіти не можна. Під час сну ноги кладе на підвищення, щоб відтікала кров. Останнє обстеження показало, що хвороба не прогресує.

— Генетика — основна причина варикозної хвороби нижніх кінцівок. Частіше передається жінкам. Недугу провокують вагітність, високі підбори, робота з тривалим перебуванням на ногах, — каже 43-річний Сергій Чемерис, завідувач Черкаського обласного судинного центру.

На ранніх стадіях на гомілках або стегнах з'являється судинна сіточка. Вже тоді для профілактики слід виключити тривале перебування на ногах, приймати препарати для покращення стану судин — венотоніки. Треба носити компресійні панчохи або еластичні бинти. Вони здавлюють поверхневі вени, тому не буде застою крові й не утворюватимуться тромби. Двічі на рік проходити курс лікування. Потрібно більше ходити, можна плавати, їздити на велосипеді.

На початку хвороби проводять склерозуючу терапію — склеювання вен спеціальними розчинами.

— На подальших стадіях набрякають ноги, з'являються варикозні вузли, пігментація шкіри, — продовжує Сергій Чемерис. — Треба раз на рік робити ультразвукове обстеження ніг стоячи. На пізніх стадіях відкриваються болючі трофічні виразки, що погано гояться. Потрібні постійні перев'язки. Але нічого не допоможе, доки не усунути причину. Запущена хвороба небезпечна для життя. У розширених венах виникає запалення з утворенням тромбів. Вони можуть підніматися догори й перейти в глибоку вену. Якщо відірвуться, призведуть до тромбоемболії легеневої артерії (закриття просвіту гілок легеневої артерії тромбом. — ГПУ). Через це людина може померти.

На пізніх стадіях варикозної хвороби пацієнтів оперують. Застосовують внутрішньовенне заварювання судин — лазерну або радіочастотну абляцію.

— Ці методики ефективні й менш травматичні. В день операції пацієнт може йти додому. Процедуру проводимо під місцевим знеболенням і постійним УЗД-контролем. Вена загоюється зсередини, внаслідок чого зникає зворотний тік крові.

Спеціальними інструментами у вигляді гачків через проколи шкіри видаляють варикозні вени. Отвір у шкірі не зашивають — загоюється сам, шрамів не залишається.

— Для вен корисні ходьба і біг. Працює так звана "м'язова помпа" — м'язи гомілки. Там багато венозних судин і при їхньому скороченні кров проштовхується до серця, — додає Сергій Чемерис.

Зараз ви читаєте новину «"Ноги набрякають, ніби накачані насосом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути