— У травні заготовляю кульбабу. Настій із неї має заспокійливу дію, корисний для нирок. Кума ним прочистилася від каменів, — розповідає Уляна Дяченко, 52 роки, із села Степанівка Суворівського району Херсонської області. — Як я почала пити ці відвари, то зник біль у животі і пройшли закрепи.
100 квіток кульбаби варить 20 хв. у 0,5 л води на повільному вогні. Охолоджує і віджимає суцвіття. Додає 1 кг цукру і варить до загустіння. П'є вранці та ввечері по 1 ст. л.
Рослина корисна при екземах і псоріазі. Для настою жменю квіток заливають склянкою окропу. Охолоджують і змоченим тампоном протирають пошкоджену ділянку.
— Для печінки та жовчного міхура корисний корінь. Речовини з нього зменшують вміст холестерину в крові й підвищують апетит. Настій не дає жовчі застоюватися, тому зникає нудота, — каже Уляна Дяченко.
Сушений корінь кульбаби товче на порошок. 2 ч. л. заливає склянкою холодної кип'яченої води. Настоює ніч. Випиває двічі на день по пів склянки перед їжею.
Коментарі