Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2011 06:15

Міжхребцева грижа — зцілення без операції можливе

Автор: фото з архіву клініки Саєнка
  Петро Левко, завідуючий вертебрологічним відділом Клініки лікаря Саєнка  у місті Моршин, виконує маніпуляції на грудному відділі хребта пацієнта
Петро Левко, завідуючий вертебрологічним відділом Клініки лікаря Саєнка у місті Моршин, виконує маніпуляції на грудному відділі хребта пацієнта

— 7-міліметрова грижа у попереку настільки мене вимучила, що я наважився на операцію, — розповідає киянин 47-річний Мирослав Полянський. — Тяжко було ходити, а біль лише посилювався. Та лікар сказав, що в моєму випадку операція буде недоцільною, попередив, що не варто чекати 100-відсоткового результату. Натомість порадив звернутися до мануального терапевта, зайнятися лікувальною гімнастикою, плаванням. Через півроку стало легше. Біль минув. Через рік я повторив магнітно-резонансну томографію. Грижа нікуди не зникла, але вона мене не турбує, якщо я не забуваю про вправи.

— За статистикою, 90% населення планети мають грижі хребта, або, за професійною термінологією, кили. Інші 10% просто не знають про це, бо вони не обстежувалися чи грижі їх не турбують, — розповідає лікар-невропатолог Геннадій Саєнко, засновник Клініки з діагностики та лікування захворювань хребта і суглобів. Заклад працює 12 років на базі санаторію "Карпати" у Трускавці. Окрім того, лікарі приймають пацієнтів із захворюваннями хребта, суглобів та опорно-рухового апарату в спеціалізованих кабінетах у містах Моршин, Рівне та Запоріжжя.

— Не варто боятися грижі. Треба боятися болю, бо він виснажує. Що ж таке грижа? Уявіть собі звичайну консервну бляшанку, яку помістили у вологе середовище і вона почала іржавіти. З часом через місця, які проржавіли найбільше, при натисканні вилізатиме вміст цієї бляшанки. У людини бляшанка — це диск. Речовина, яка вилізла назовні, кила. Проржавіле місце — тріщина диска, — додає медик.

Перші тріщини дисків хребта з'являються у 9-річному віці. Лікар запевняє, що кила не спричиняє болю, бо диск має дуже мало нервових закінчень.

— Немає чіткого зв'язку між величиною грижі і болем, — продовжує. — Кила може сягати до сантиметра, а ширина спинномозкового каналу така велика, що ми жартуємо — там іще чобіт поміститься, а болю взагалі не буде. А буває навпаки — грижа на 3 міліметри, що є віковою нормою після 35 років, а біль неможливо терпіти. Лише у 7 відсотках випадків кили є причиною подразнення корінця нерва, тобто викликають біль. Такі випадки підлягають оперативному втручанню, і це вже робота нейрохірургів.

Геннадій Євгенович запевняє, що ушкоджений диск можна виявити лише за допомогою магнітно-резонансної томографії.

— Вона допоможе встановити розмір грижі, її розташування, наявність запальних процесів. Наприклад, на рентгенограмі досвідчений лікар помітить лише ознаки кили. І вже точно ніяк не встановити такого діагнозу руками, — додає. — Ушкоджений диск подає сигнал мозку. А той, щоб не допустити подальшого руйнування, різко обмежує рухливість м'язів навколо диска. Унаслідок цього напружуються сухожилки, стискаються суглоби хребців, порушується кровопостачання, виникає набряк та інші реакції, що обмежують рух та викликають біль. Отже, істинна причина болю — спазм.

Для того щоб зняти спазм та позбавити людину болю, лікарі пропонують безліч методів — від фармакології та фізіотерапії до масажу й мануальної терапії. У Клініці лікаря Саєнка переконані, що найкращий ефект — від поєднання методів лікування.

— В основі нашого методу специфічна методика, що поєднує масаж та мануальну терапію. Але ми також залучаємо фармакологію і бальнеотерапію. Таким чином діємо на різні ланцюги захворювання. Це запобігає поверненню болю. Головне — не лікуватися вдома, а звертатися до спеціалістів. Що швидше почати лікування, то кращий і стійкіший буде результат. Учасно надана допомога і правильне лікування дозволяє впоратись із проблемами міжхребцевих дисків у 90 відсотках випадків.

Деталі за тел. 0(3247) 6 28 41 чи на сайті www.saenko.org

Зараз ви читаєте новину «Міжхребцева грижа — зцілення без операції можливе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути