3 травня в Україні відзначають День кондитера. Це не просто фахівці, які радують нас смакотою, а й справжні художники та архітектори.
День кондитера бере свої початки з 1932 року, коли був заснований Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.
Слово "кондитер" могло мати іншу назву. До прикладу, була версія "цукровар" або "маршмеллер". Звичне для нас слово походить від італійського слова "кандіере", яке означає "варити в цукрі". А от найбільш стрімкий розвиток на теренах Європи кондитерська справа мала в Венеції (до кінця XV – початку XVI століття). До того моменту європейці тішили себе лише свіжими фруктами та сухофруктами. Першими ж були єгиптяни, які вміло готували смачні десерти з суміші меду, фруктів, прянощів, горіхів та інших зерен.
Кондитерська справа – точна наука, адже головним правилом цього мистецтва є дотримання пропорцій. Тут уже не вийде додавати інгредієнти "на око", адже такий метод може лише перевести продукти. У кондитерській справі потрібно уважно слідкувати за температурами приготування та в точності дотримуватися рецептури.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний день макарона: розкрили секрети вдалого десерту
Найнезвичайніші цукерки виготовляють в Фінляндії. Там можна знайти кислі (як лимон), солоні (до пива) і навіть зі смаком нафти.
Шоколадна річка в фільмі "Чарлі і шоколадна фабрика" була по-справжньому зроблена з шоколаду і складалася з понад 500 літрів води, змішаної з вершками і шоколадом. Однак річка не довго мала естетичний вигляд.
Круасан винайшли не у Франції. Спочатку це був невеликий торт, і вперше він з'явився в Австрії. Також є ще одна легенда, в ній йдеться про те, що в 1683 році на честь перемоги над Оттоманською імперією віденський пекар Пітер Вендлер надав булочці форму півмісяця, який прикрашав турецькі прапори. Круасан став борошняних символом чудесного порятунку Відня від турецької армії.
У кондитерські Фінляндії почали виготовляти незвичайні торти.
Вони нагадують рулон туалетного паперу і стали під час пандемії коронавірусу популярними
Ці солодощі не відрізнити від оригіналу.
Коментарі