четвер, 07 квітня 2022 00:35

Людина сліпне при ботулізмі

 

— Як почалася війна, в магазинах розкупили консерви. Не всім дісталося, то народ почав брати самопал, — каже 34-річна Ганна Тополинська, сімейна лікарка з Дніпра. — Ці неправильні закрутки містять ботулотоксини, що викликають ботулізм.

Причина харчового отруєння — неправильно заготовлені та перероблені продукти. Найчастіше це м'ясо, рідше — овочі, гриби, в'ялена чи копчена риба. Також ковбаси у вакуумній упаковці.

— Недуга небезпечна тим, що вражає всі м'язи організму. Це не просте отруєння, хоча часто з ним плутають. Бо людину теж нудить і є блювота.

Перші ознаки виникають за добу-дві після вживання зараженої їжі. Та можуть проявитися і через 2 год. або чотири доби. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми з'являються поступово, без різких підвищень температури. Тому більшість не сприймає цей стан серйозно.

— Пацієнт не може двома очима прочитати будь-який текст, але кожним оком окремо все бачить. У людини починається дихальна недостатність.

Буває м'язи шиї настільки слабкі, що голову доводиться притримувати руками. Недуга може закінчитися смертю. У домашніх умовах хворобу не лікують. Можна хіба що вивести токсин з організму. Для цього викликати блювоту та промити шлунок. Потім пити чисту воду та їхати в лікарню.

— У перші три дні виявлення діагнозу медики вводять протиботулічну сироватку. Додатково боряться і з іншими симптомами та призначають антибіотики.

Для профілактики хвороби треба вміти розрізняти — заражені харчі чи ні. Включити з раціону в'ялену та копчену рибу. Не їсти продукти з роздутих банок, чи ємностей зі здутою кришкою.

— Втомилася повторювати людям, щоб не брали консерви з рук. Якщо це ваша консервація, то їжте тільки молодшу одного року. Щоб не заплутатися, робіть наліпки з датами на банці.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Людина сліпне при ботулізмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути