вівторок, 22 серпня 2017 05:15

"Лежить, наче мумія, не може ні їсти, ні розмовляти"

 

— Поступила до нас із Вишгорода 73-річна жінка. Перше, що впало в очі — вона повністю замотана хустками, тільки щілина для очей є. Зрозуміли, в неї невралгія трійчастого нерва. Найменший подув повітря викликає біль, як електричні розряди. Лежить, наче мумія. Не може ні їсти, ні розмовляти, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії.

При невралгії трійчастого нерва біль не знімають навіть наркотичні препарати. Недуга пов'язана із запаленням або стисненням нерва.

— Вважають, це найсильніший біль, що відчуває людина. Не відрізання пальців, не тортури. При невралгії у пацієнта є ризик померти від зневоднення, бо не може пити воду. У цієї жінки хвороба триває два роки. Недовго. Дехто десятиріччями страждає. Причина може бути в старінні організму. Судини молодих жінок — рівні, у старших — вони звиваються. Якщо ці судини торкаються трійчастого нерва, виникає невралгія.

У клініці таким хворим вводять у нерв гліцерол — речовину, що блокує біль. Операція триває 30 хв. За допомогою рентгена перевіряють, чи дійшла до потрібного місця. Потім хірург додає невелику кількість ліків. Ті блокують больові імпульси, які нерв передає в мозок.

— Зазвичай пацієнт одразу відчуває полегшення, — про­довжує Курілець. — Але на нашу пацієнтку гліцерол із першого разу не подіяв. Якщо біль сильний, треба повторювати про­цедуру кілька разів. Була жінка, якій я чотири рази це робив.

Дії ін'єкції вистачає на два-п'ять років. У декого — на все життя. Українців навчили цієї технології англійські хірурги.

— Після другої ін'єкції жінку виписали додому наступного дня. Поїхала вже без хусток на голові.

Ще 20 років тому в Україні лікування від цієї хвороби не було. Уперше нові методи застосували в Міжнародному центрі нейрохірургії 1996-го.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м.Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78.

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21

м.Стрий, вул. О. Басараб, 15, тел. 0 (67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «"Лежить, наче мумія, не може ні їсти, ні розмовляти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути