пʼятниця, 25 листопада 2005 12:49

Лікарські трави — до засолених помідорів

 

Півстоліття народний цілитель вирощує на городі лише лікарські трави.

70-річний народний лікар із Яготина Євген Товстуха — власник єдиного в країні приватного фітоцентру. Ми завітали до нього якраз у "жнива" — час збору лікарських трав.

Одноповерховий будинок на вулиці Гірича в Яготині губиться в зеленому садку. Невелика табличка на воротах сповіщає: "Фітоцентр Євгена Товстухи. Прийом з понеділка до суботи" . Зараз у цілителя "відпустка" — заготівля трав. Робота неквапна, але ретельна. О такій порі можна й відпочити годину-другу. Євген Степанович із радістю погоджується показати своє господарство.

Дім народного лікаря нічим не вирізняється з-поміж інших у містечку: веранда, недорогі меблі, фотографії на стінах.

Найбільша дідова гордість — город. На ньому ніколи не росли картопля й буряки.

— Колись сусіди дивувалися, чому я саджу лише квіти, — пригадує Євген Степанович. — А я взяв ще два городи засіяв лікарськими рослинами. Тепер ті, хто брав мене на сміх, самі по трави приходять.

Нині народний лікар Товстуха знаний по всій Україні. На прийом до нього приїжджають часом по 10 осіб на день. Кожному слід відвести хвилин сорок, а то й більше. Консультація для пацієнтів — безкоштовна. Набір трав по 10 грн, склянка настою — по 20.

"Колись сусіди дивувалися, чому я саджу лише квіти. А я взяв ще два городи засіяв лікарськими рослинами. Тепер ті, хто брав мене на сміх, самі по трави приходять"

"Фітоцентр" займає окрему будівлю. У ній зала для прийому відвідувачів та три комори: для сушеного зілля, настоїв і лікарської консервації. Рослинна лабораторія — святая святих травника. Насіння, корінці, листя, стебла — усе пріє, сохне і несамовито пахне — аж у голові паморочиться.

— Комплекси рослин добираю для кожної людини окремо, — каже фітотерапевт. — Адже трави лікують не наслідки, а причини недуг. Вони ж у всіх індивідуальні. На жаль, більшість хворих прагнуть миттєвого результату, як у звичній хіміотерапії: з'їв таблетку — перестало боліти.

Євген Степанович вважає, що українцям краще лікуватися травами, які споконвіку були найдоступнішими лікарськими засобами. І рецепти із зілля прості. Взяти хоча б узвари. Цілитель рекомендує щоденно пити "компот"  із сухофруктів, лікарських рослин та цукрових буряків. Така суміш поживніша від розрекламованих хімічних "тонізуючих" напоїв, при цьому природна і значно дешевша.

Лікарські трави Товстуха радить додавати навіть до звичайних солінь з помідорів та огірків.

— У банки слід кидати материнку, м'яту, любисток, кріп, коріння петрушки, — наставляє цілитель. — Ці рослини не лише продовжують термін консервації, але й довше зберігають вітаміни.



Рецепти від Євгена Товстухи


1. Для жителів місць, уражених радіацією. Перетерту з цукром садовину (абрикоси, аґрус, ожину) розвести водою у пропорції 2 ст. ложки фруктової маси на 200 мл води. Кип'ятити  5 хв. і пити замість води.

2. Відновити сили без шкоди серцю та ниркам. Підтримувати бадьорість духу та гостроту розуму цілитель радить чаєм із меліси. Студентам перед іспитами він замінить традиційну чашку кави.

3. Від депресії та поганого апетиту допоможе вишневий
напій із медом та м'ятою.

4. Профілактика застуди. Аби не хворіти взимку, пийте чаї з липового цвіту, м'яти, конюшини, квіток бузини чорної та листків подорожника.

Зараз ви читаєте новину «Лікарські трави — до засолених помідорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути