понеділок, 19 березня 2018 07:11

Краплі для носу викликають звикання

Автор: www.talisman-chel.ru
  Судини перестають звужуватися самостійно, якщо довго використовувати краплі для носу
Судини перестають звужуватися самостійно, якщо довго використовувати краплі для носу

— Грався з краплями від нежитю, доки не нашкодив собі. Організм настільки звик до них, що як не капну в ніс на ніч, то задихаюся, — каже 51-річний Юрій Прокопчук із міста Миргород Полтавської області. — Щоб відучитися від них, почав закапувати настій лікарських трав. Допомогло за два тижні.

Радить використовувати сушену шавлію, календулу чи ромашку. 0,5 л окропу заливає 2 ст. л. трави. Настоює годину, а потім проціджує. Трави чергує.

— Від звикання до залежності від назальних крапель — межа тонка. Зазвичай люди не помічають, як вже не можуть без них прожити, — говорить столичний отоларинголог Світлана Швець, 39 років. — Використання судинозвужувальних спреїв допомагає збільшити прохідність повітря через ніс і полегшити дихання. Їх постійний вплив робить судину весь час звуженою. Слизова оболонка носа починає поступово відмирати.

Людина відчуває головний біль, набряклість і сухість у носі. У неї течуть сльози, вона чхає.

— Після застосування крапель хворий може нормально дихати, але полегшення триває короткий період. У складі цих препаратів є ефедрин — речовина, що звужує судини, зменшуючи їх кровопостачання. При тривалому користуванні ними знижується тонус носових судин і пацієнт звикає до препаратів. Поступово судини перестають звужуватися самостійно.

Радить не тягнути з лікуванням, адже зневоднення носоглотки викликає зниження імунітету. Так легко проникають хвороботворні мікроорганізми й викликають запалення. Тому люди із залежністю від крапель для носа часто хворіють грипом або фарингітом.

— Відвикати від крапель можна місяць. Найважче протриматися перші ночі, коли буде важко дихати й рука тягнутиметься до флакона з краплями. Далі стане легше.

Корисно замінити краплі на солоний розчин. У склянці води розвести 0,5 ч. л. ложки морської солі й закапувати в ніс. При цьому збільшити проміжок часу між закапуваннями.

Від хронічної залежності потрібно позбавлятися поступово, а не різко. Якщо це не вдається зробити за місяць, варто обстежитися в отоларинголога. Він визначить діагноз і призначить правильне лікування.

— Щоб відвикати від крапель було легше, знадобляться фізіотерапевтичні процедури. Наприклад, електрофорез із препаратами, які допоможуть надовго позбутися набряклості. З домашніх методів найбільше ефективними є гарячі ванночки для ніг. Саме ступні відповідають за органи дихання. У воду можна додати гірчичний порошок або ефірну олію евкаліпта.

Зараз ви читаєте новину «Краплі для носу викликають звикання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути