— Печія аж груди випікає. У горлі клубок стоїть, що слину не можу ковтнути. Сиджу днями на бульйонах, бо нічого толком не лізе, — каже Тетяна Грицько, 57 років, із райцентру Шишаки Полтавської області. — Пробувала пити соду, але вона не йде. Починає нутро пекти.
— Такий стан виникає, коли шлунковий сік потрапляє на слизову оболонку стравоходу. Кислота з нього палить її і провокує запалення, — розповідає 33-річний Олексій Вознюк, столичний гастроентеролог.
Щоб печія зникла, треба знизити кислотність шлунка. Варто випити перед їжею яблучний оцет. Розвести його 1 ч. л. у половині склянки кип'яченої води.
— Полегшити стан допоможе ромашковий відвар. Залити дві столові ложки цвіту склянкою окропу. Настояти 15 хвилин і процідити. Випивати по три склянки на день.
Або запарити 1 ч. л. насіння льону, заливши 0,5 склянки окропу. Залишити на ніч. Уранці долити води до повної склянки і випити на голодний шлунок.
— Але треба і перевірити організм. Бо печія — то тільки симптом, а необхідно знайти причину. Так непомітно може й гастрит розвинутися.
Коментарі